Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyelőre nem tér vissza a téli hideg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A következő napokban biztosan nem tér vissza a zord tél - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Jenki Szilvia hozzátette: legutóbb 1989-ben váltotta a hideget ilyen gyorsan az enyhe idő.

Változékony időjárásra számíthatunk a következő napokban, többször erősen megnövekszik majd a felhőzet, ám gyakran kisüt a nap is. Több helyen előfordul majd csapadék is - mondta az InfoRádiónak Jenki Szilvia meteorológus.

Eleinte még enyhe, vasárnap délutántól azonban egyre hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, így hajnalban eső, később pedig havas eső, illetve a délnyugati országrészben helyenként havazás is lehet - tette hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Hétfőn és kedden is lehetnek hózáporok, majd ismét esőzés várható, ugyanis a hét közepén enyhébb levegő áramlik az ország fölé, amelyet az újév első napjaiban hidegebb áramlatok követnek - magyarázta Jenki Szilvia.

Az igazi, zord téli idő a következő napokban biztosan nem tér vissza, bár helyenként éjszaka ismét fagyni fog - jegyezte meg a meteorológus.

Jenki Szilvia azt is elmondta: csak nagyon ritkán fordul elő, hogy a Kárpát-medencében ebben az időszakban ilyen gyors lehűlést hirtelen felmelegedés kövessen. A dokumentumokból kiderül, hogy 1902. december 15-e és 19-e között közel 20 Celsius-fokos középhőmérséklet-emelkedés volt, míg 1989. december 17-én 22 fokot mértek Marcaliban. Akkor a mostaninál nagyobb területen volt enyhe az idő, akkor Budapesten 19 fokot jegyeztek fel, és északkeleten sem volt hűvösebb 12 foknál.

Hanganyag: Farkas Dávid