Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emberi ürüléket jelképező \"szobrot\" lepleztek le Prágában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy rakás emberi ürüléket jelképező \"szobrot\" lepleztek le hétfőn Prágában, közel a cseh kormány székhelyéhez.

A Demokráciamérleg nevet viselő diákkezdeményezés ezzel kívánja kimutatni, hogyan reagált a legfelsőbb cseh politika az egy éve útjára indított "Adjatok ajándékot 20. születésnapunkra" című felhívásukra.

A prágai egyetemisták és főiskolások az 1989 novemberi rendszerváltás 20. évfordulójára egyebek között azt kérték a politikusoktól, hogy korlátozzák a képviselői és a szenátori mentességet, fogalmazzanak meg világos szabályokat a gazdasági lobbizás számára, korlátozzák a politikai pártok befolyását a közszolgálati kuratóriumok személyi összetételére és gondosabban járjanak el a törvényjavaslatok benyújtásakor.

"A kért ajándékok közül egyetlen egyet sem kaptunk meg, valóban egyet sem" - nyilatkozta újságíróknak a "szobor" leleplezésekor Tereza Vlasáková, egyetemista a Demokráciamérleg szóvivője. "Amit kaptunk, tehát egy nagy sz...-t, az ott látható az a doboz tetején..." - tette hozzá.

A metróállomásnak és villamosmegállónak is helyt adó forgalmas Klárov téren felállított nagyméretű "szobor" talpazatát egy fehérszínű ajándékdoboz képezi, amely nagy piros masnival van átkötve. Ennek tetején trónol a barna színű emberi ürülék.

A Demokráciamérleg képviselői azt állítják, hogy a köztéri alkotást a hatóságok engedélyével állították fel, s bársonyos forradalom évfordulójának ünnepségei idején több hétig fogja díszíteni a teret.