eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin

Emberi ürüléket jelképező "szobrot" lepleztek le Prágában

Nagy rakás emberi ürüléket jelképező "szobrot" lepleztek le hétfőn Prágában, közel a cseh kormány székhelyéhez.

A Demokráciamérleg nevet viselő diákkezdeményezés ezzel kívánja kimutatni, hogyan reagált a legfelsőbb cseh politika az egy éve útjára indított "Adjatok ajándékot 20. születésnapunkra" című felhívásukra.

A prágai egyetemisták és főiskolások az 1989 novemberi rendszerváltás 20. évfordulójára egyebek között azt kérték a politikusoktól, hogy korlátozzák a képviselői és a szenátori mentességet, fogalmazzanak meg világos szabályokat a gazdasági lobbizás számára, korlátozzák a politikai pártok befolyását a közszolgálati kuratóriumok személyi összetételére és gondosabban járjanak el a törvényjavaslatok benyújtásakor.

"A kért ajándékok közül egyetlen egyet sem kaptunk meg, valóban egyet sem" - nyilatkozta újságíróknak a "szobor" leleplezésekor Tereza Vlasáková, egyetemista a Demokráciamérleg szóvivője. "Amit kaptunk, tehát egy nagy sz...-t, az ott látható az a doboz tetején..." - tette hozzá.

A metróállomásnak és villamosmegállónak is helyt adó forgalmas Klárov téren felállított nagyméretű "szobor" talpazatát egy fehérszínű ajándékdoboz képezi, amely nagy piros masnival van átkötve. Ennek tetején trónol a barna színű emberi ürülék.

A Demokráciamérleg képviselői azt állítják, hogy a köztéri alkotást a hatóságok engedélyével állították fel, s bársonyos forradalom évfordulójának ünnepségei idején több hétig fogja díszíteni a teret.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×