Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bizarr baleset: "agyonütötte" a rája a napozó nőt - képpel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy óceánból kiugró rája ölt meg egy hajó fedélzetén napozó nőt Florida partjainál. Az még nem tudni, hogy az állat "ütése" volt-e halálos, vagy az, hogy attól az amerikai nő hanyatt esett, és beverte a fejét a padlóba.

A jókora - 34 kilós, másfél-két méteres - sasrája Florida Keys közelében okozta az asszony halálát. "Bizarr baleset történt" - állítják vadvédelmi szakértők.

Az 57 éves michigani asszony a családjával hajózott, amikor a baleset történt. A rája valamilyen okból kiugrott a vízből, Judy Zagorski arcának csapódott, aki hátraesett, és beverte a fejét. A Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság illetékesei szerint még nem tudni, hogy a rája tüskéje megsértette-e az asszony nyakát, ahogyan azt a helyi sajtó állítja.

Nem volt figyelmeztető jel

A bizottság egyik munkatársának beszámolója szerint a "támadásnak" semmiféle előjele nem volt. "A rája egyszer csak kiugrott a vízből" - mondta Jorge Pino. Az asszony kórházba szállították, de ott már csak a halálát tudták megállapítani.

A hajóban mindenesetre a szakemberek rengeteg vért találtak.

A közönséges sasrája otthon érzi magát a trópusi, meleg tengerekben, és különösen gyakran tűnik fel korallzátonyok környékén. Az ismert példányok elérhetik akár a 2,5 méter szélességet is, hosszuk pedig hatvan centitől közel kétméteres lehet. Mérgező tüskéjük ostorszerű farkuk végén található.

A ráják többnyire közvetlenül a víz felszíne alatt úsznak, ha üldözik őket, gyakran ki is ugranak a hullámokból, de általában kerülik az embereket. Az pedig rendkívül ritka, hogy egy éppen kiugró rája összeütközzön egy hajóval - mondta Bobby Gube, a bizottság egy másik munkatársa.

Steve Irwin, a híres "krokodilvadász" két évvel ezelőtt hasonló baleset következtében hunyt el. A neves állatkutató és népszerű televíziós személyiség az ausztrál Nagy-Korallzátonynál forgatott, amikor egy közönséges mérges rája tüskéje éppen a szívébe fúródott.