eur:
389.87
usd:
365.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Megdöbbentően tájékozatlanok szexuálisan a fiatalok"

A fiatalok megdöbbentően tájékozatlanok a szexről - derült ki egy új felmérésből, amelyet az InfoRádiónak az "AHA" nevű felvilágosító programot 2001 óta működtető Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára ismertetett.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára elmondta, hogy az évi 46 ezer abortusz 5,3 százalékát fiatalkorúakon végzik el.

Szőnyi György hozzátette: a legtöbb fővárosi fiatal ma már nem 17, hanem 15 évesen kezdi meg a szexuális életet, tízből kilencen azonban nem védekeznek a terhesség ellen, mert nem tudják, hogyan kell.

Tíz fiatalból kilenc nem védekezik az első szexuális aktus során. Ennek oka a szakember szerint az, hogy az első együttlétek nem tervezettek, de ami még ennél is fontosabb, hogy felkészületlenek az ilyen élethelyzetre.

Ez nem csak magyar, hanem európai jelenség, bár a kontinens nyugati részén kicsit jobbak a mutatók, ott a fiatalok 70 százaléka nem védekezik az első aktus során - mondta el Szőnyi György.

"A 15-16 éves korosztályhoz ugyan rengeteg információ jut el a szexuális élettel kapcsolatban, de az alapvető információkat nem kapják meg" - tette hozzá a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára.

Magyarországon 2001-ben 57 ezer terhesség-megszakítás történt, ennek tíz százaléka 18 éves illetve ennél fiatalabb nőn. Tavaly a 46 ezer terhesség-megszakítás esetében 5,8 százalék volt ez az arány. "Ez a javulás a szakmai összefogásnak és egy középiskolai programnak köszönhető" - vélte Szőnyi György.

A szakember szerint gondot jelent, hogy a szülők továbbra is tabutémaként kezelik a szexualitással kapcsolatos kérdéseket, azt remélve: az iskola majd felvilágosítja a gyerekeket. Ezért a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság a szülők képzésére is programot indít - mondta el a szervezet főtitkára.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×