Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dél-Afrikában kiterjesztik az AIDS elleni küzdelmet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A halálos kórral fertőzöttek életét meghosszabbító AIDS-elleni készítmények használatát vezetik be a Dél-Afrikai Köztársaságban, ahol arányaiban a világ legtöbb HIV-fertőzöttjét tartják számon.

A jövőre induló programot kedden jelentette be Jacob Zuma államfő, aki szerint egy új korszak kezdődik ezzel hazájában, ahol legkevesebb 5,7 millió fertőzöttet tartanak számon.

Zuma elődjének Thabo Mbekinek azt vetették a szemére, hogy kormányának nem sikerült feltartóztatni a naponta ezer ember halálát okozó betegséget.

"Vessünk véget a szégyenkezésnek, a vádaskodásnak, ne legyen többé megkülönböztetés és megbélyegzés. Legyen vége az AIDS-ről és HIV-vírusról szóló véget nem érő politikai vitáknak" - hangoztatta Zuma az AIDS elleni küzdelem világnapján.

Jövő áprilistól minden 1 év alatti gyermek, ha fertőzött, vírusellenes készítményt kap. A terhes nők és mindazok a tuberkulózisos és AIDS-betegek, akiknél a CD4-sejtek a 350-es értékénél alacsonyabbak, kezelésben részesülnek. (A CD4-sejtek értéke az immunrendszer állapotát tükrözi, csökkenése az ellenálló képesség romlását jelzi.)

Egyelőre még nem ismeretes, hogy a WHO új ajánlása alapján induló program hány fertőzött kezelését jelentheti. A korábbi elnököt éppen azért érték bírálatok, mert megkérdőjelezte az AIDS-elleni szerek létjogosultságát és nem tette széles körben elérhetővé a betegek életét meghosszabbító vírus elleni készítményeket.

Mbeki kormányának egészségügyi minisztere akkor vált nevetség tárgyává, mikor az AIDS-elleni küzdelem hatásos eszközeként fokhagymát és céklát ajánlott.

Az idén megválasztott Zuma viszont saját magát is beleszámítva minden dél-afrikait rendszeres HIV-tesztre ösztönöz.