eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin

Dél-Afrikában kiterjesztik az AIDS elleni küzdelmet

A halálos kórral fertőzöttek életét meghosszabbító AIDS-elleni készítmények használatát vezetik be a Dél-Afrikai Köztársaságban, ahol arányaiban a világ legtöbb HIV-fertőzöttjét tartják számon.

A jövőre induló programot kedden jelentette be Jacob Zuma államfő, aki szerint egy új korszak kezdődik ezzel hazájában, ahol legkevesebb 5,7 millió fertőzöttet tartanak számon.

Zuma elődjének Thabo Mbekinek azt vetették a szemére, hogy kormányának nem sikerült feltartóztatni a naponta ezer ember halálát okozó betegséget.

"Vessünk véget a szégyenkezésnek, a vádaskodásnak, ne legyen többé megkülönböztetés és megbélyegzés. Legyen vége az AIDS-ről és HIV-vírusról szóló véget nem érő politikai vitáknak" - hangoztatta Zuma az AIDS elleni küzdelem világnapján.

Jövő áprilistól minden 1 év alatti gyermek, ha fertőzött, vírusellenes készítményt kap. A terhes nők és mindazok a tuberkulózisos és AIDS-betegek, akiknél a CD4-sejtek a 350-es értékénél alacsonyabbak, kezelésben részesülnek. (A CD4-sejtek értéke az immunrendszer állapotát tükrözi, csökkenése az ellenálló képesség romlását jelzi.)

Egyelőre még nem ismeretes, hogy a WHO új ajánlása alapján induló program hány fertőzött kezelését jelentheti. A korábbi elnököt éppen azért érték bírálatok, mert megkérdőjelezte az AIDS-elleni szerek létjogosultságát és nem tette széles körben elérhetővé a betegek életét meghosszabbító vírus elleni készítményeket.

Mbeki kormányának egészségügyi minisztere akkor vált nevetség tárgyává, mikor az AIDS-elleni küzdelem hatásos eszközeként fokhagymát és céklát ajánlott.

Az idén megválasztott Zuma viszont saját magát is beleszámítva minden dél-afrikait rendszeres HIV-tesztre ösztönöz.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×