Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rövidesen kiderül, miért halt meg Diana hercegnő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamarosan döntés születhet arról, hogy balesetben vagy egy jól kivitelezett gyilkossági kísérlet miatt halt-e meg Diana hercegnő és barátja, Dodi al-Fayed. Az ennek kiderítésére összeült halottkémi tárgyalás résztvevői már meghallgatták az ügy utolsó, 252. tanúját.

Valamivel kevesebb, mint két hete van Scott Bakernek, a halottkémi tárgyalás vezetőjének arra, hogy kihámozza az elé terjesztett - nagyrészt komolytalan és lényegtelen - bizonyíték közül azokat, amelyek segíthetnek megválaszolni a kérdést: miért halt meg Diana hercegnő és párja.

Lord Baker március utolsó napján áll a bíróság elé, és összegzi véleményét. Mire az esküdtszék meghozza a döntést, az eljárás költségei meghaladják majd a 10 millió fontot. Nagyjából ugyanennyit költött Dodi al-Fayed édesapja, Mohamed al-Fayed is ügyvédekre és tanácsadókra, hogy érveljenek összeesküvés-elmélete mellett.

Az egyiptomi származású üzletember kezdettől fogva azt állította, hogy fia és Diana hercegnő párizsi halála nem a véletlen műve, a balesetet a brit titkosszolgálat készítette elő, talán a királyi család megbízásából, amely meg akarta akadályozni, hogy Dodi al-Fayed elvegye a trónörökös, Károly herceg korábbi feleségét, gyermekei anyját.

Itt az ideje, hogy az esküdtszék döntsön - derült ki, miután meghiúsult az Edinburgh hercegének beidézésére tett kísérlet. A legfelsőbb bíróság illetékes testülete visszautasította Mohamed al-Fayed ügyvédeinek javaslatát, így Fülöp hercegnek nem kell megjelennie az esküdtek előtt, és a királynőnek sem kell válaszolnia az írásban feltett kérdésekre.

A nagy kérdés az: bemutattak-e a brit eljárás során olyan bizonyítékokat, amelyeket a francia tárgyaláson nem ismerhetett meg a bíróság, vagy amely nem szerepel Lord Stevens 800 oldalas, Diana haláláról szóló jelentésében. A walesi hercegnő és Dodi al-Fayed mindkettő szerint baleset áldozata lett 1997. augusztus 31-én, Párizsban.