eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin

Cápainvázió a spanyol partoknál

Spanyol kutatók jelentése szerint tavaly a mediterrán ország északkeleti strandjainak közelében tízszer annyi cápa jelent meg, mint egy évvel korábban.

A katalán partoknál 2007-ben húsz cápát láttak a megfigyelők. 2003-ban három cápát regisztráltak, 2004-ben ötöt, míg a rá következő két évben mindössze kettő jelent meg a part közelében.

A tengeri állatok megmentéséért küzdő szervezet jelentése szerint szokatlan módon kalapácsfejű cápák is megjelentek a partoknál.

Bár arról senkinek nincs tudomása, hogy a ragadozók bárkit is megtámadtak volna tavaly, az akár négyméteres testhosszt is elérő állat potenciális veszélyt jelent az emberekre - figyelmeztetnek a tengerbiológusok.

A térségben emellett óriáscápákat is felfedeztek. Az állat ugyan ártalmatlan, de igen félelmetesen néz ki, hiszen akár 12 méteresre is megnő. Emellett elszaporodtak a hatalmas ráják is az észak-spanyolországi partoknál.

Arról nem szól a jelentés, hogy a hatalmas állatok minek köszönhetően szaporodtak el a mediterrán térségben.

Sokan azonban arra gyanakodnak, hogy a globális felmelegedés következtében a tengerek hőmérséklete is emelkedik, ennek köszönhetően korábbi élőhelyeikhez képest északabbra is megjelennek egyes állatfajok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×