Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így zajlott a hódmentés - fotók, videó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két nagytestű hódot mentettek ki kedden egy budapesti csatornából. A Fővárosi Csatornázási Művek kommunikációs vezetője az InfoRádiónak elmondta, az állatok rövid idő alatt is nagy károkat okoztak.

A ferencvárosi szivattyútelep egyik csatornájának felújítási munkálatainak kezdetén vették észre a kivitelezők a hódokat – mondta el a Fővárosi Csatornázási Művek kommunikációs vezetője.

„Először az egyiket, aztán jóval később a másik, nagytestű hódot is. Mivel a Dunára vezető torkolati nyílást már fagerendákkal lezárták, az állatok, vélhetően menekülés közben beszorultak.”

A hódok rövid idő alatt nagy károkat okoztak a fagerendás záráson; nagyon szétrágták, ezzel a felújítást is kockáztatták, ha a Duna vize visszaáramlik a csatornába, az ellehetetleníti a munkálatokat – mondta Bátori Marianna.

„Nagyon gyorsan kellett cselekednünk, mert védett állatokról van szó, nem akartuk, hogy étlen-szomjan a csatornában végezzék. Pár órán belül összeállt egy állatmentő csapat az Állatkert és a Duna-Ipoly nemzeti park munkatársaiból, akik hajlandóak voltak a nyolc méter mélyen lévő csatornába lemászni és kábítólövedékkel harcképtelenné tenni az állatokat.”

A hódokat zsákokba helyezve kihozták a szűk nyíláson, majd ébresztőinjekciót kaptak és ketrecben szállították őket egy biztonságos, ártéri erdőbe – mondta a Fővárosi Csatornázási Művek kommunikációs vezetője.