Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Feledy Botond: jövőre Moszkvára, Washingtonra, Berlinre és Brüsszelre is figyelni kell

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország számára fontos lesz a német és a francia választás is, és az, hogy ez a két tagország vissza akarja-e adni Brüsszel súlyát - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond külpolitikai szakértő.

Magyarországnak jövőre Moszkvára, Washingtonra, Berlinre és Brüsszelre is figyelnie kell – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond külpolitikai elemző.

"Azt kell majd figyelni, hogy lesz-e új amerikai nagykövet Magyarországon, vagy marad Colleen Bell őszig, hogy meghívják-e Orbán Viktort Donald Trump elnöki beiktatására, ezek mind a magyar-amerikai kapcsolatok fokmérői. Érdekes lesz a katonai együttműködés, ez eddig is jó volt, de vajon folytatódik-e, vagy épp a trumpi átrendeződés követel majd meg valami mást" - érzékeltette az Egyesült Államokhoz fűződő viszony lehetséges változásait.

Oroszországgal kapcsolatban azt kell majd figyelni, hogy Vladimir Putyin mikor jön Budapestre, és miről beszél majd Magyarországon, kiknek üzen – mondta Feledy Botond.

"Emlékezetes, hogy legutóbb itt szidta az ukrán felkelőket, az általa terroristának, az unió által szabadságharcosnak tartott felkelőket. Most is megenged-e magának ilyen nemzetközi üzenetet, és mi az a magyar pozíció, amely még keletkezhet ebből, hiszen a hosszú távú gázszerződéseken és a paksi bővítésen már túl vagyunk, vajon van-e még nyitott fogatókönyv, mi az ára a látogatásának, milyen módon kell Magyarországnak esetleg olyan orosz érdekbe besegítenie, amely nem biztos, hogy a nemzeti érdekkel egybevág" - sorolta a kérdéseket a szakértő.

Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke politikai súlyát tekintve egyre könnyebb szereplő – hangsúlyozta a külpolitikai elemző.

"A német választások fogják meghatározni, hogy megbukik-e Juncker még a ciklus lejárta előtt, lesz-e olyan német kancellár, aki azt akarja, hogy egy erős vezető legyen Brüsszelben, vagy mindenkinek jó az, hogy egy gyenge ember egy olyan politikai tisztet visz, amelyet nem tud kiteljesíteni. Mindenki tud ütni rajta, mindenki tudja vádolni, és az európai állam és kormányfők mindig tudnak így is döntéseket hozni" - mondta a bizottsági elnökről Feledy Botond.

Az, hogy Martin Schultz visszavonul az Európai Parlament elnökségéből a német belpolitikába, az európai döntéshozatal eljelentéktelenedését mutatja – mondta Feledy Botond: "Ha megéri visszamenni, minden kockázatával együtt, az nagyon súlyos jel Brüsszelre nézve."

Az elemző szerint Magyarországnak azt kell figyelnie, hogy a német és francia választások után lesz-e fordulat Brüsszelben, vissza akarja-e adni ez a két tagállam Brüsszel súlyát a brit kilépés után, és ha igen, kérdés, hogy abban Magyarország milyen módon tud részt venni.