Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szénhidrát többet nyom, mint a zsír

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tanulmányok támasztják alá, hogy a zsírszegény étrend helyett a szénhidrát-csökkentett étrenddel lehet komoly eredményeket elérni egy diéta során - mondta az InfoRádiónak Dr. Pados Gyula. A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy Angliában komoly vitát váltott ki egy tanulmány, mely szerint nem elengedhetetlen a zsírbevitel csökkentése.

Pados Gyula elmondta, a Harvard Egyetem húsz éven keresztül vizsgálta, mitől alakul ki elhízás. Azt találták, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása hizlal leginkább.

A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke hozzátette, ezután az orvostudományban is jöttek az összehasonlító vizsgálatok. Azonos kalóriabevitel mellett figyelték, hogy a low carb - alacsony szénhidráttartalmú ételek vagy a a low fat – alacsony zsírtartalmúak fogyasztása mellett többet fogyni.

„Az derült ki, hogy átlagosan négy kilóval többet lehet fogyni az alacsony szénhidráttartalmú diétával, mint az alacsony zsírtartalmúval” - mondta el Pados Gyula.

A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke kifejtette: „a glikémiás index azt jelenti, hogy ha 100 százaléknak vesszük a cukrok felszívódását, akkor ezzel a sebességgel lehet mérni a különböző ételek felszívódását. Ebből kijött, hogy például a krumplipüré majdnem százszázalékos gyakoriságú, a krumpli, a rizs és a tésztafélék magas glikémiás indexű besorolást kaptak. Kevés bennük a rosttartalom, gyorsan felszívódó, finomított lisztekkel variált szénhidrátokat tartalmaznak.”

Pados Gyula hozzáfűzte, nem magas a glikémiás indexe a hüvelyeseknek, a zöldségeknek és a teljes őrlésű gabonaféléknek.

Kiderült az elmúlt öt évben, hogy a gyümölcsben lévő gyümölcscukor, a fruktóz éppen úgy zsírsavakká alakul a májban, mint a glükóz, ezért az édes gyümölcsöket - szőlő, banán, édes őszibarack –, és a tiszta gyümölcsitalokat is korlátozni kell – hívta fel a figyelmet a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke.

„Összefoglalva tehát három fontos pillér van: a fehér kenyér, krumpli, tészta csökkentése, az édes gyümölcsök és -italok csökkentése, valamint a kalóriabevitel csökkentése, nőknél 1200, férfiaknál 1500 kalóriára” - hangsúlyozta Pados Gyula.