eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin

Nyilatkozatok a salgótarjáni választás után

Az MSZP elnöke tapssal kísért, "megnyertük, megnyertük" skandálás közepette érkezett meg Fekete Zsolttal és segítőikkel a párt salgótarjáni irodájánál tartott esti sajtótájékoztatóra. A Fidesz gratulált Fekete Zsoltnak, a szocialista polgármesterjelöltnek vasárnapi győzelméhez.

A salgótarjáni választás reményt és hitet ad mindazoknak, akik Magyarországon úgy gondolják, hogy le kell váltani Orbán Viktort, hogy egy szabadabb, biztonságosabb, és élhetőbb országot teremtsünk - mondta Tóbiás József vasárnap Salgótarjánban, ahol a nem hivatalos végeredmény alapján Fekete Zsolt, a baloldal jelöltje nyerte meg az időközi polgármester-választást.

Az MSZP elnöke tapssal kísért, "megnyertük, megnyertük" skandálás közepette érkezett meg Fekete Zsolttal és segítőikkel a párt salgótarjáni irodájánál tartott esti sajtótájékoztatóra.

Tóbiás József elsőként azt mondta: "köszönet Dóra Ottónak, barátunknak, aki elindította azt a változást, amit ma megerősített a város. És köszönet Salgótarjánnak, hogy volt bátorsága nemet mondani a gyűlöletkeltésre, a zsarolásra, a fenyegetésre, és a békés építkezést választotta."

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott: azt mondják, a legfontosabb közvéleménykutatás maga a szavazás; ma a valódi Magyarország egyértelmű üzenetet küldött Orbán Viktor délutáni beszédére.

Elvárom, hogy a kormány és Becsó Zsolt (a salgótarjáni választókerület fideszes országgyűlési képviselője) tartsa tiszteletben a nép akaratát, és támogassa a várost. Véget ért a küzdelem, ami az ő dolguk, azt most meg kell tenniük - hangsúlyozta Tóbiás József.

Szeretlek, Salgótarján - ezek voltak Fekete Zsolt (MSZP-DK-Tarjáni Városlakó Egyesület) első szavai. Salgótarján vasárnap megválasztott vezetője azt mondta, ahogyan a novemberben elhunyt Dóra Ottó, úgy ő is mindenki polgármestere szeretne lenni, "azoké is, akik eljöttek, és rám szavaztak, azoké is, akik eljöttek, és nem rám szavaztak, és azoké is, akik otthon maradtak, mert Salgótarján így mindannyiunké, ez a hely, ahol mi élünk, ez a hely, ami nekünk nagyon fontos".

Hétfőn új munka kezdődik el, együttműködve Salgótarján országgyűlési képviselőjével, és együttműködve a kormánnyal is, "mert azt gondolom, hogy a kormánynak minden egyes település számít Magyarországon, nem lehet különbséget tenni színek szerint, pártok szerint, vallás szerint" - hangsúlyozta Fekete Zsolt, aki mindenkit arra kért, hétfőtől közösen dolgozzanak Salgótarjánért, mert ez a város megérdemli, hogy elinduljon a fejlődés útján.

Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón, minden salgótarjáninak köszönetet mondott. Úgy fogalmazott: ez a választási eredmény "azért következhetett be, mert láthatóan szétesett a kevesek országa".

A salgótarjániaknak azért is köszönet jár, mert utat mutattak az egész országnak, megmutatták, hogy bármennyire is fenyegetik, vagy megfélemlítik őket, bátor emberek, következetesek - mondta a DK alelnöke.

Simon Tibor gratulált Fekete Zsoltnak

Simon Tibor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje közösségi oldalán közölte, telefonon gratulált Fekete Zsoltnak (MSZP-DK-Tarjáni Városlakó Egyesület), akit Salgótarján polgármesterévé választottak vasárnap.

Tisztelt salgótarjániak! Köszönöm mindenkinek, aki elment és szavazatával segítette városunk jövőjének alakítását - írta Simon Tibor, hozzátéve: a demokrácia írott és íratlan szabályai alapján a többség döntése szent és sérthetetlen. Ma úgy döntött a szavazók többsége, hogy az eddigi úton haladjon tovább a város - tette hozzá.

A Fidesz-KDNP vesztes jelöltje jó munkát kívánt Fekete Zsoltnak, ugyanakkor külön megköszönte a város több ezer lakójának a rá leadott szavazatát.

A Fidesz is gratulált

A Fidesz gratulált Fekete Zsoltnak, a szocialista polgármesterjelöltnek vasárnapi győzelméhez, ugyanakkor elvárják tőle, hogy hivatalba lépését követően haladéktalanul tárja fel, mennyit romlott Salgótarján pénzügyi helyzete a szocialista városvezetés eredményeként.

A kormánypárt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében emlékeztet, Salgótarján, ahogy 2014-ben, most is szocialista polgármestert választott.

A Fidesz hangsúlyozta, Fekete Zsolttól elvárja, hogy vizsgálja ki, mennyi pénz tűnt el az elmúlt másfél évben, mennyi a város valós hiánya, kik és milyen módon vettek részt a "források eltüntetésében", továbbá az új költségvetésben tisztázza, miként tudja idén biztosítani a város működését és fejlesztését.

A Jobbik békés politikai együttélést szeretne

A Jobbik gratulált Fekete Zsoltnak, a salgótarjáni időközi polgármester-választás szocialista győztesének, egyúttal felajánlotta szakmai támogatását a város vezetésének.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke és Hulitka István, a párt salgótarjáni polgármesterjelöltje az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben hangsúlyozta:: a Jobbik olyan békés politikai rendszert szeretne felépíteni, amelyben a különböző politikai erőknek nem a másik hazug lejáratása a fő célja, hanem a rájuk szavazó közösség minél hatékonyabb képviselete.

Salgótarján egy szocialista város, amelyet a kormány a kampány során megzsarolt, de a megyeszékhelyen minden maradt a régiben: az elhunyt szocialista polgármestert a helyettese váltja - írták a közleményben.

Kiemelték, a kiélezett helyzet miatt a salgótarjániak a két esélyesebb jelölt között döntöttek, ám ez nem tükrözi az országos helyzetet, mivel a Jobbik szavazóbázisa jóval magasabb mind az országban, mind Salgótarjánban.

A politikusok megjegyezték továbbá, hogy a Jobbik végig tiszta, programközpontú kampányt folytatott, megmutatva, hogy mocskolódás és sárdobálás nélkül is lehet kampányolni. "A jelen választás eredményétől függetlenül segíteni fogjuk a salgótarjáni embereket, egyúttal felajánljuk szakmai támogatásunkat a város vezetésének" - fogalmazott Sneider Tamás és Hulitka István.DK: szétesőben a kevesek Magyarországa

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint "miközben Orbán Viktor hamis sikerjelentésekkel áltatta a magyarokat" vasárnapi évértékelőjén, a salgótarjániak nemet mondtak a Fidesz politikájára.

"Szétesőben a kevesek Magyarországa" - fogalmazott Varju László, a DK alelnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben gratulált Fekete Zsoltnak, a polgármester-választás győztesének, valamint a városukért kiálló salgótarjániaknak, és a kampányban részt vevő DK-s aktivistáknak. "Ma nem csak Salgótarján, hanem Magyarország is nagy győzelmet aratott, míg a nap egyetlen vesztese a hatalmával gátlástalanul visszaélő Fidesz" - fejtette ki.

A DK politikusa hangsúlyozta, a salgótarjániak ma az egész ország előtt tettek tanúbizonyságot bátorságukról és városukért érzett feltétlen elköteleződésükről.

"Biztató jel a hazug népszavazás előtt, hogy Salgótarján nem hitt a hazug propagandának, és nem engedett a zsarolásnak" - húzta alá az ellenzéki politikus, hozzátéve, Kövér László azzal fenyegette meg a salgótarjániakat a kampányban, hogy ha "élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson".

Varju László szerint azonban a megyeszékhelyen "hatástalanok maradtak a Fidesz legaljasabb módszerei". A Fidesz, úgy tűnik már csak közvélemény-kutatást tud nyerni, mert az elmúlt két évben rendre elveszítette a legfontosabb időközi választásokat - fogalmazott a DK politikusa.

Európai Baloldal: Salgótarján méltó választ adott a kormány hazugságkampányára

Az Európai Baloldal - Magyarországi Munkáspárt 2006 szerint Salgótarján vasárnap méltó választ adott a kormány hazugságkampányára.

Az ellenzéki párt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében gratulált Fekete Zsoltnak, akit az MSZP, a DK, a Tarjáni Városlakó Egyesület mellett ők is támogattak a sikeres polgármester-jelöltségben.

Kiemelték, Salgótarján megértette a választás tétjét, és nemet mondott a "Fidesz hazugságaira és hamis ígéreteire", amivel a baloldal most egy új lehetőséget kapott egy valódi baloldali fordulat elindítására. Az egész országban olyan baloldali együttműködésre van szükség, amely mozgósítani tudja a "megnyomorított tömegeket" - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×