Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: baloldali koncepciós eljárásban ítélhetik el Magyarországot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz baloldali összefogással indított egyértelmű koncepciós eljárásnak értékeli az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló Tavares-jelentés keddi strasbourgi vitáját és szerdai szavazását.

Erről Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt kedden Budapesten újságíróknak. Hangsúlyozta, a kedd délutáni vitának - amelyben Orbán Viktor kormányfő is felszólal - legfeljebb csak a jelentés részleteire lehet kihatása, mivel "az eredmény már megvan".

A Magyarországot elmarasztaló jelentés elkészülte ugyanis nem alkotmányjogi kérdésekben keresendő, hanem a kormány Brüsszel által vitatott, a külföldi cégek érdekeit sértő, a magyar költségvetési egyensúlyt egyébként helyreállító, a rezsicsökkentést megvalósító, valamint a bank- és multiadót bevezető politikájában - fejtette ki Gulyás Gergely, hozzátéve: az Európai Parlamentben többségben lévő baloldali erők a Magyarországon sérelmet szenvedett cégek oldalára álltak.

Gulyás Gergely szerint a Taveres-jelentés számtalan hibát tartalmaz. A kormánypárti politikus ezt érzékeltetve az Alkotmánybíróság hatáskörét érintő részeket emelte ki a dokumentumból. Példaként említette, hogy a jelentés több esetben is olyan rendelkezés miatt ítélné el Magyarországot, amit az Alkotmánybíróság kezdeményezett saját magára vonatkozóan. Gulyás Gergely szerint ilyen az az új szabály, ami jogi érdekhez köti a testülethez fordulás lehetőségét, valamint az a rendelkezés, amely alapján az alkotmánymódosításokat csak formailag vizsgálhatják. Gulyás Gergely szerint az Alkotmánybíróság 1994-ben és azóta hét határozatában is úgy foglalt állást, hogy egy kétharmados többséggel elfogadott rendelkezés az alkotmány részévé vált, akkor fogalmilag sem lehet annak alkotmányellenességét megállapítani.

A kormánypárti képviselő szerint a Tavares-jelentés emellett elhallgatja az utólagos alkotmányossági vizsgálatot kérők körének kiszélesítését, vagyis azt, hogy a korábbiaktól eltérően a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész is élhet ilyen joggal. Gulyás Gergely hozzátette, a "korábbi kommunista eszmerendszerhez tartozó", jelenleg már a zöldpárt padsoraiban ülő Taveres ugyancsak elhallgatja az alkotmányjogi panasz intézményének bevezetését, amivel az Alkotmánybíróság az igazságszolgáltatás legfőbb bírájává is vált. Emellett szerinte az sem felel meg a valóságnak, hogy az Alkotmánybíróság ne hivatkozhatna korábbi határozataira, amit a testület két héttel ezelőtti döntése is alátámaszt.

Szólt arról is, hogy a Tavares-jelentéssel összefüggésben egy az európai szervezetek hatásköréről szóló vita is kibontakozóban van, mivel az Európai Parlament eljárása nem csak Magyarország szuverenitását sérti, de az európai joggal is ellentétes. Gulyás Gergely ezt azzal támasztotta alá, hogy az európai alapjogok védelmével megbízott Európa Tanács parlamenti közgyűlése az előző héten kimondta, hogy a 2010-es választások alapján a magyar országgyűlési többségnek elegendő legitimációja volt az alkotmányozásra, amely demokratikus keretek között, intenzív parlamenti vitában, a civil társadalom hozzájárulásával ment végbe.

Ezzel szemben az Európai Parlamentben a kommunisták, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek összefogtak Magyarországgal szemben és pártpolitikai alapon kívánják érvényesíteni érdekeiket, a nagyvállalatok lobbistáiként - fejtette ki.