Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dani Fruzsina orvos főhadnagy: amit a helyszínen megtehettem, megtettem Afganisztánban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amit a helyszínen meg lehetett tenni, megtette Dani Fruzsina orvos, aki maga is megsérült a hét eleji afganisztáni orvtámadásban. A főhadnagy vasárnap Kecskeméten azt is elmondta, amikor magához tért, látta, hogy a mellette ülő két katonatársa súlyos fejsérülést szenvedett.

Dani Fruzsina az Afganisztánban meghalt Pappné Ábrahám Judit hadnagy koporsójának katonai tiszteletadással történt fogadása után a Kecskeméti Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón idézte fel a hajnali támadás részleteit.

Mint mondta, a táborból hétfőn hajnalban indultak, majd röviddel az elindulás után rádión kaptak egy üzenetet, hogy fegyveresek vannak az út mellett. Ilyenkor a szabály szerint gyorsítani kell a gépjárművekkel. Egy nagy robbanásra emlékszik - tette hozzá -, majd utána pár másodpercig nem tudta, mi történt.

Amikor magához tért, észrevette, hogy mellette két társa súlyosan megsérült. Megpróbálta megvizsgálni őket, hogy mi történt velük, s annyit tudott megállapítani, hogy mind a ketten nagyon-nagyon súlyosan megsérültek. Mivel szűkös volt a hely, nem fért igazán hozzájuk. Azon kívül, hogy súlyosan megsérültek, mind a ketten a fejükön, mást nem tudott megállapítani - számolt be a történtekről. Amit tudott, ott a helyszínen megtette - mondta, hozzátéve, a gépjármű folyamatosan mozgásban volt.

A gépjárműben öten ültek: elöl a gépkocsivezető és a parancsnok, hátul pedig hárman. A támadás következtében a főhadnagy mellett ülő Pappné Ábrahám Judit meghalt, míg hárman megsérültek. Egyedül a gépjármű vezetője nem szenvedett sérülést.

Dani Fruzsina főhadnagyon több sérülés látszott: kezét repeszdarabok által okozott sérülések borították, hüvelykujja műanyag rögzítőkötésben volt. Elmondása szerint több repeszdarab van a testében, melyeket a következő hetekben távolítanak el.

Az orvos a Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Benkő Tibor vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón hálával emlékezett a gépkocsivezetőre, illetve a gépkocsiparancsnokra: lélekjelenlétüknek köszönhető - mondta - hogy el tudták hagyni a veszélyes zónát.

Dani Fruzsina beszámolt arról: a helyszíni ellátás után visszaszállították a magyar táborba, melynek területén egy előretolt amerikai sebészeti egység működik. Ide vitték a sérülteket, majd másnap átszállították őket a német tábori kórházba. Mindkét helyen az ott szolgálatot teljesítő magyar orvosok kezelték a sebesülteket.

Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: "Büszkeséggel tölt el, hogy katonáink az aljas merénylet és orvtámadás bekövetkezése után azonnal teljesítették a kötelességüket". A főhadnagy katonai és orvosi esküjéhez híven megtette, ami tőle telt - hangsúlyozta a tárcavezető.