eur:
388.7
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Egyszer lehet új kopogtatócédulát igényelni

Ha valaki elrontja a kopogtatócéduláját a kitöltés közben, vagy az ajánlott politikai párt időközben más jelöltet állít, a választópolgár igényelhet új ajánlószelvényt, de csak abban az esetben, ha a rosszat még nem adta le - mondta az InfoRádiónak az Európai Választási Szakértők Egyesületének elnöke. Tóth Zoltán azt tanácsolta, hogy a kopogtatócédula kitöltésekor a párt aktivistákat érdemes ellenőrizni, és elkérni megbízólevelüket, nehogy más párt nevében gyűjtsenek. Szerdán tették közszemlére a választási névjegyzéket, ha valaki nem szerepel ebben, akkor az önkormányzat jegyzőjéhez fordulhat - tette hozzá.

Minden választópolgár egy érvényes jelölést adhat le a kopogtatócédulával, így ha időközben megváltozik a jelölt személye, akkor ez elveszik, hiszen az adott párt már elhasználta a jelöltajánlás lehetőségét - mondta az InfoRádiónak az Európai Választási Szakértők Egyesületének elnöke.

Tóth Zoltán kiemelte, egyszer lehet új kopogtatócédulát igényelni, vagyis ha valaki kitöltötte, de még nem adta le a szelvényt, akkor meggondolhatja magát. Ha viszont már leadták a szelvényt, akkor nincs lehetőség cserére - tette hozzá.

A választási szakértő azt tanácsolta, hogy a kopogtatócédula kitöltésekor a párt aktivistákat érdemes ellenőrizni, és elkérni megbízólevelüket, nehogy más párt nevében gyűjtsenek. A személyazonosító jelet is rá kell írni az ajánlószelvényre, mert ez érvényességi feltétel, valamint saját kezű aláírásra van szükség - hangsúlyozta.

A főváros VIII. kerületében a rendőrség feltört postaládák ügyében nyomoz. Ha valakinek ellopták az ajánlószelvényét az igényelhet másikat, de ha a hiba ki fog kiderülni, akkor mindkettő érvénytelen lesz. Mivel azt nyilvántartják, hogy ki kapott másikat az ellopott helyett, így a saját kezűleg aláírt szelvény érvényes lesz - fejtette ki Tóth Zoltán.

Közszemlére teszik a névjegyzéket

Szerdától teszik közszemlére az országgyűlési választásra készített névjegyzéket, amelyet egy hétig lehet megtekinteni. Az Európai Választási Szakértők Egyesületének elnöke közölte, az értesítés birtokában nem szükséges bemenni a polgármesteri hivatalba, vagyis aki kapott értesítést, az biztos lehet benne, hogy szerepel a névjegyzékben is. Aki nem kap értesítést a hétvégéig, az kezdhet kételkedni, és személyesen nézheti meg a névjegyzéket, vagy a saját adatról telefonon is lehet érdeklődni - fejtette ki.

Ha valaki nem szerepel a névjegyzékben, akkor a helyi választási iroda vezetőjéhez, vagyis a jegyzőhöz fordulhat, hogy ezt korrigálják - mondta Tóth Zoltán. Hozzátette: egyedi jogorvoslatra a szavazást megelőző nap 16. órájáig van lehetőség.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×