Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Demszky tárgyalt a BKV menedzsmentjével

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elítélte és elfogadhatatlannak nevezte a BKV-nál hétfő óta tartó \"vadsztrájkot\" Demszky Gábor. A főpolgármester a BKV menedzsmentjével folytatott tárgyalásokat.

A BKV-nál napok óta folyó illegális vadsztrájk következményeiért a szakszervezeti vezetőknek kell vállalniuk a felelősséget, akik az autóbuszpark rossz állapotát a bérharc eszközeként használják fel - jelentette ki a BKV menedzsmentjével folytatott egyeztetés után Demszky Gábor.

A főpolgármester elmondta: a BKV buszsofőrjei az országos átlaghoz képest 34 százalékkal jobban keresnek, és eddig átlagon felül kaptak szociális juttatásokat. Ezért a főpolgármester azt kéri a szakszervezeti vezetőktől, hogy fogadják el: a menedzsment nem teljesítheti a követeléseiket, mert amennyiben ezt megtenné, nem lenne forrás az autóbuszok cseréjére és felújítására, pont arra amit a szakszervezetek is szeretnének.

Hozzátette: több hitelt a BKV nem tud felvenni, ráadásul ha tovább növelnék a vállalat adósságállományát, akkor elveszítenék a kormány támogatását is. Demszky Gábor felhívta a figyelmet egy tegnapi bejelentésre, amely miatt több száz BKV dolgozó veszítheti el a munkáját.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója elmondta: 12 szakszervezet már elfogadta a menedzsment ajánlatát. Hozzátette: vállalhatatlan, hogy válság idején a BKV egy oázis maradjon.

A napokban tapasztalható buszmeghibásodásokkal kapcsolatban kijelentette: feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettesek ellen rongálás és a közlekedés veszélyeztetése miatt. Tegnap ugyanis az egyik garázsban az ellenőrök elvágott ablakmosófolyadék-csöveket találtak.

A közlekedési vállalattól eddig 2 buszsofőrt és 1 szerelőt bocsátottak el, további 5 személlyel szemben pedig vizsgálatot indítottak. A sofőröket azért bocsátották el, mert nem jelezték a a diszpécserszolgálatnak, hogy nem tudnak elindulni, hanem eltűntek valahol; a szerelőt pedig azért, mert az éjszakai szemle során nem cserélt ki két gumiabroncsot, ezért reggel a busz késve tudott elindulni.

Takács Péter, a BKV műszaki vezérigazgató helyettese elmondta: minden nap más-más hibára hivatkozva nem álltak forgalomba a buszok. Január 4-én a mikrofon hibák sokszorozódtak meg, következő nap az utastér belső világításának hibája volt a sláger, ezután az ablakmosó berendezés problémái, tegnap pedig a sofőrök nagy része a bizonytalan kormányműre hivatkozott.