Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szomszéd: A kinevezésekkel a befolyását akarja megőrizni az MSZP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem meglepő a Nézőpont Intézet elemzője szerint, hogy a kormánypárt a hozzá közel álló embereket helyezi különféle főigazgatói pozíciókba az országgyűlési választások előtt, fenntartva befolyását a továbbiakban is. Nemrég Hiller István oktatási és kulturális miniszter a kulturális ágazat több intézményvezetőjét lecserélte, és a Nemzeti Galéria élére saját szakállamtitkárát nevezte ki.

Nem meglepő, ha a különböző intézmények vezetőinek kinevezésénél a szakmai alapon való döntés követelménye mellett felmerülhet az is, hogy a miniszter inkább a kormányhoz közelebb álló személyt választja - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet elemzője. Szomszéd Orsolya kiemelte: probléma akkor van ezzel, ha a szakmai szempontokat mindez felülírja.

Kormányváltás előtt mindig politikai vitát váltanak ki az ilyen személyi döntések - közölte az elemző, aki szerint mivel a 2010-es választásokat minden bizonnyal elveszíti az MSZP, így most minden személyi döntés különösen felértékelődik.

A kinevezés gyakorlatában benne van a lojalitás és a bizalom, egy vezető politikai erőnek pedig fontos, hogy a különböző területeken megőrizze a befolyását - hangsúlyozta a szakértő.

Nyugat-Európában is a kormány joga kinevezni a vezetőket az intézmények élére, de óhatatlanul megjelennek más szempontok is - mondta Szomszéd Orsolya.

Nemrég Hiller István oktatási és kulturális miniszter a kulturális ágazat több intézményvezetőjét lecserélte, és a Nemzeti Galéria élére saját szakállamtitkárát nevezte ki.

Hanganyag: Gál Ildikó