eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Visszatérhetnek a nyírfajdok Magyarországra

A száz éve kipusztult nyírfajdok visszahonosításával próbálkoznak Magyarországon. A Nyírségben jelenleg 82 példány él belőlük. A hajdúhadházi erdészet igazgatója az InfoRádiónak elmondta: még a törzsállomány szaporításán dolgoznak, és keresik a kibocsátáshoz alkalmas területeket. Várhatóan 2011-ben kezdik meg a nyírfajdok visszatelepítését.

A Nyírség vadvízvilág volt száz évvel ezelőtt, de a vizek lecsapolásával megfogyatkozott a nyírfajdok élethelye is, ez a madár ugyanis rendkívül nehezen viseli, ha megzavarják - mondta el az InfoRádiónak Dufla Ferenc.

A hajdúhadházi erdészet igazgatója hozzátette: csak megfelelő létszámú populációt érdemes visszahonosítani. Figyelni kell arra is, a lehető legtermészetesebb állapotokat biztosítsák a madaraknak - vagyis kevés legyen a ragadozó és az ember is a kiválasztott helyen.

Visszatelepítésről egyébként még nincs szó, egyelőre a 82 madárból álló törzsállományt próbálják meg szaporítani. A visszatelepítés helye ugyanaz lesz, ahol utoljára éltek nyírfajdok - vagyis a Nyírség lesz

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×