eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin

Már országos méretű az influenzajárvány

Országos méretű influenzajárvány alakult ki Magyarországon - közölte az országos tisztifőorvos. Falus Ferenc elmondta: a múlt héten 30 ezer beteget regisztráltak és hétről-hétre megkétszereződik az influenzás megbetegedések száma.

A legtöbb beteg a Közép-Magyarországi Régióban, valamint Fejér és Komárom-Esztergom megyében fordult orvoshoz, ahol több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el.

Nem sokkal korábban az ÁNTSZ arról számolt be, hogy a járvány márciusig is elhúzódhat.

Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese a Napi Gazdaság című lapnak azt mondta: a napokban több intézményben és háziorvosnál is jelentősen csökkent az oltóanyagkészlet, de a háziorvos által felírt vakcinák beadatása még mindig nem késő.

Mind a hatféle, Magyarországon forgalmazott oltóanyag hatékony, komolyabb mellékhatással nem járó készítmény.

Az influenzaoltás az idősek és a krónikus betegek általában ingyen kapják, a többieknek azonban fizetniük kell érte. Az oltóanyag legalább hat, de akár tizenkét hónapra is védettséget alakíthat ki, de csak a beadás után nagyjából két héttel.

Kertai Aurél háziorvos épp ezért úgy véli: mivel már járvány van,  aki most adatja be magának az ellenanyagot, az az elkövetkezendő napokban megkaphatja a betegséget. Rámutatott: a jelenlegi enyhe időben a vírus igen gyorsan terjed.Ne dolgozzon aki köhög

Az influenzavírus a tünetek elmúlása után már nem fertőz, de megfázásos tüneteket okozó más kórokozókat még akár hetekig üríthet egy beteg szervezete a lázas állapot megszűnése után - hangsúlyozta az InfoRádióban az Országos Közegészségügyi Intézet virológiai főosztályának vezetője.

Takács Mária hozzátette: a járványos időszakban a legnagyobb veszélyt nem a frissen felgyógyult, hanem a kezdődő betegséggel küszködő dolgozók jelentik, valamint azok, akik betegen is bejárnak dolgozni, mert ilyenkor élő vírust ürítenek a szervezetükből.

A szakember ezért mindenkinek azt ajánlja, hogy amint érzékeli magán a betegséget, ne menjen közösségbe. Csak azután térjen vissza a munkahelyére, ha már meggyógyult.

Az influenzás betegnek általában magas láza van. A szervezet ekkor próbálja meg kiüríteni a kórokozókat, így a beteg az influenzát csak ebben a stádiumban adja tovább, a lázas állapot elmúltával, azaz nagyjából egy hét után már nem fertőz.

A betegséggel azonban általában szövődmények is járnak, gyakran az RS-vírus is megtámadja a szervezetet.

Ez utóbbi hasonló tüneteket produkál, például orrdugulást, orrfolyást vagy köhögést, a vírus azonban a lázas állapot elmúlásával is fertőz. Ezért aki még köhög vagy fújja az orrát, az ne térjen vissza a munkájához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×