eur:
390.91
usd:
366.71
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Leomlottak a határok - Isten hozta Schengenországban!

Éjfélkor Magyarország csatlakozott a schengeni övezethez, megszűnt az ellenőrzés a szlovák, az osztrák és a szlovén határon. A horvát, szerb, román és ukrán határszakaszokon ugyanakkor szigorodik az ellenőrzés, ám azt januártól már nem a határőrök végzik.

December 6-án afféle Mikulás-ajándékként hozták meg a végső döntést Brüsszelben az EU bel- és igazságügyi miniszterei arról, hogy december 21-én kibővítik a schengeni övezetet a 2004-ben csatlakozott uniós tagállamokkal (kivéve Ciprus).

A szárazföldi és a tengeri belső határokon december 21-én, a légi határokon - a légitársaságok menetrend-változásához való igazodás miatt - csak 2008. március 30-án szűnt, illetve szűnik meg a határellenőrzés.

Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy már nincs ellenőrzés a szlovák, az osztrák és a szlovén határokon, a schengeni övezet külső határain - Magyarország tekintetében tehát a horvát, szerb, román és ukrán határon - ugyanakkor szigorodik az ellenőrzés, hiszen aki bejut bármelyik "Schengen-országba", akadálytalanul mehet tovább az összes többibe. A magyar állampolgárok ugyanakkor továbbra is beutazhatnak Horvátországba személyi igazolvánnyal.

A schengeni övezethez eddig az unió 13 régi tagállama, valamint Norvégia és Izland tartozott. Nagy-Britannia és Írország nem részese a schengeni rendszernek, amely arról a luxemburgi városkáról kapta a nevét, ahol 1985-ben Belgium, Németország, Franciaország, Luxemburg és Hollandia kötött szerződést a személyi ellenőrzés fokozatos megszüntetéséről a közös határokon.

A döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy szabadon, megállás és ellenőrzés nélkül lehet átlépni a schengeni övezethez csatlakozott államok egymás közötti országhatárait - nem csupán a korábban kialakított határátkelőhelyeken, hanem bárhol, ahol fizikailag át lehet jutni az egyik országból a másikba.

A foci az más

A schengeni csatlakozástól függetlenül lehetséges, hogy rövidebb időszakokban még át kell esnünk határellenőrzéseken, ha ezekbe az országokba utazunk. Az uniós tagállamok 30 napra ugyanis kérhetik az ideiglenes határellenőrzések visszaállítását.

Ausztria már bejelentette ezen igényét a jövő nyári futball Európa-bajnokság idejére. Bár a lebontásra ítélt határátkelőhelyeket nem állítják vissza, mobil berendezések segítségével a magyar határőrök is részt vehetnek az ellenőrzésben.

Ugyanezt tapasztalhatták azok is, 2006-ban a németországi futball-világbajnokságra látogattak.Megszűnik a határőrség

A schengeni csatlakozással párhuzamosan, január 1-jétől Magyarországon megszűnik - a rendőrségbe olvad - a Határőrség, a szervezet munkatársai közül több mint tízezren rendőrként folytatják a munkát, van, akiből nyomozó lesz, míg másból forgalomirányító.

Megváltozott a vám- és pénzügyőrség feladatköre is: bármikor, bárhol ellenőrizheti az autósokat az úgynevezett mélységi ellenőrzések alkalmával. A vámosok kérhetnek fényképes igazolványt, de meg kell mutatni nekik az autó okmányait is.

A schengeni övezet kibővítéséről Bojtár Endre, a Magyar Tudományos Akadémia közép- és kelet-európai osztályának vezetője az InfoRádióban azt mondta: régiónkból egyre inkább Közép-Európa, majd Európa lesz, a térségből eltűnhet az önpusztító nacionalizmus.

Üröm az örömben

A Kárpát-medencei magyarok közül valószínűleg a vajdaságiak és a kárpátaljaiak örülnek a legkevésbé Magyarország schengeni tagságának, Szerbiával és Ukrajnával szemben ugyanis vízumkényszert kellett bevezetni.

Ezt enyhíthetik ugyanakkor a kishatárforgalmi engedélyek, amelyek Göncz Kinga külügyminiszter szerint a kárpátaljai magyarság 90-95 százaléka számára könnyítik meg a határátlépést. Korábbi közlés szerint jövőre a kormány 720 millió forintot szán a kárpátaljai és a vajdasági magyarok megnövekedett beutazási költségeinek kompenzálására.

A régi tagállamokban sem mindenki örül az övezet bővítésének, a német rendőrszakszervezet elnöke és a bajor miniszterelnök túl korainak nevezte a schengeni szerződés kiterjesztését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×