eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Budapesten megbénult a vonatközlekedés

A fővárosban megbénult a menetrend szerinti vonatközlekedés, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének reggel 6 órától megkezdett sztrájkja miatt.

"Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy egyes személyszállító vonatok nem közlekednek" - a pályaudvari hangosbemondó így foglalja össze az utazók számára legfontosabb tudnivalókat.

Mi azonban ennél részletesebb tájékoztatásra törekszünk, ezért már a kora reggeli órákban ott voltunk a Déli pályaudvaron, ahol a hangos utastájékoztató rendszer a munkabeszüntetés 6 órai kezdete után is egyre csak mondta, mondta az induló és érkező járatokat.

A vonatok 40-45 százaléka jár

A sztrájk a Déliben tehát nem bizonyult teljesnek, amit Sigulinszky Tibor, a MÁV szóvivője a következőképpen magyaráz: 40-45 százaléka közlekedik a menetrend szerint közlekedő vonatoknak.

De vajon mi lehet a többi vasútállomáson? Mivel a nagy sztrájknapon a BKV elállt a munkabeszüntetéstől, néhány perces metrózás után a Keleti pályaudvaron is körül tudtunk nézni.

Ott a reggeli csúcsforgalomban legfeljebb, ha húsz ember álldogálhatott a csarnokban, vizsgálgatva a késésekről és járatkimaradásokról tanúskodó információs táblákat.

Nehéz sztrájkolóra bukkanni

Ezután valóságos nyomozás várt ránk, hogy megtaláljuk mindennek okozóit, a helyi sztrájkolókat, ugyanis a nem sztrájkolók nem akarták elárulni a kollégáik tartózkodási helyét.

Végül mégiscsak akadt egy jó szándékú súgó.

Így akadhattunk rá az úgynevezett vezénylő helyiségre, ahol Lőrincz László sztrájkszervező foglalta össze a határozatlan időre szóló vasúti munkabeszüntetés okait. Ezek között említette az egészségbiztosítási törvényt, a nyugdíjrendszer átalakítását, valamint a szárnyvonalak bezárását.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezetője, Gaskó István azt ígéri, bárhogy alakul is a sztrájk, a karácsonyi időszakra tekintettel lesznek: akkor járni fognak a vonatok.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Még forróbbak lehetnek a nyarak, mint azt várták

Még forróbbak lehetnek a nyarak, mint azt várták

Friss kutatások rávilágítanak arra, hogy a nyári hőhullámok Európában várhatóan jóval intenzívebbek lesznek, mint azt korábban előre látták. A kutatók szerint ennek oka a légszennyezettség csökkenése, ami paradox módon súlyosbodó nyári felmelegedést eredményez Nyugat-Európában. Ez aggodalomra ad okot, mivel sokan ezekre a modellekre hagyatkoznak a jövőbeli tervezés során  - közölte a brg.com. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×