eur:
392.39
usd:
365.58
bux:
66811.15
2024. április 26. péntek Ervin

Tamás Gáspár Miklós: "A kormány ebbe már belebukott"

Válaszúton címmel nyílt levelet írt több mint 140 társadalomtudós, szakszervezeti vezető, környezetvédő, művész és aktivista. Az aláírók a levélben azt kérik a kormánypárti parlamenti képviselőktől, hogy utasítsák el az Országgyűlés előtt fekvő és zárószavazás előtt álló egészségbiztosítási törvényjavaslatot. A petíciót jegyző Tamás Gáspár Miklós az InfoRádiónak azt mondta: a kormány már csak a jogszokás alapján van hatalmon, támogatottságát már rég elvesztette.

Kik írták alá a dokumentumot?

Ez egy elég különleges felhívás, lényegében egy nyugati típusú baloldali összefogás dokumentuma, hiszen ebben szerepelnek zöldek, szakszervezeti vezetők, a legkülönfélébb civil szervezetek vezetői. Négy nagy szakszervezeti vezető, akik több millió embert képviselnek. Szerepelnek szociáldemokraták, kommunisták, baloldali értelmiségiek. A törvényjavaslatot ennek ellenére feltehetően meg fogják szavazni, de a levél mégis figyelmeztető jel kell, hogy legyen a szocialista párt számára. Tőle balra ugyanis olyan emberek, akiknek szavuk van a szavazóbázisukra és a velük rokonszenvezőkre, a leghatározottabban tiltakoznak, és ezek az emberek nem az ő parlamenti ellenzékük.

Az a napnál világosabb volt a szocialisták számukra is, hogy a társadalom nagy része elutasítja a javaslatukat.

De itt kifejezetten egy baloldali ellenállás van a balközép kormánnyal szemben. Tehát nem egy ellenzékkel kell számolniuk, hanem kettővel.
Ez mit jelent?

Gondolom, egy demokráciában nem teljesen ismeretlen a társadalmi nyomás kifejezés. Ha társadalmi nyomást gyakorolnak szervezetek, mozgalmak, amelyek sztrájkot, tiltakozást képesek szervezni, embereket tudnak kivinni az utcára, befolyásolni tudják az értelmiséget - érdemes megnézni a listát, rengeteg szociológus, közgazdász, társadalomtudós szerepel ezek között az emberek között -, akkor egy demokráciában, de még egy diktatúrában sem hagyhatja ezt figyelmen kívül a kormány. Számolnia kell az ellene felsorakozott erőkkel.

Gyurcsány Ferenc többször is azt nyilatkozta: a tiltakozás nem számít.

Igen, de ilyen természetű ellenállással Gyurcsány Ferenc még nem nézett szembe. Ezek az erők, ha nem is rokonszenveztek a kormányzat politikájával, de legalább jóindulatú semlegességet tanúsítanak. Amint ezt a fajta tűrését elveszíti a kormány, új helyzet áll elő: a baloldalon kell szembenéznie a lázadással.
Milyen lázadással?

Azzal, amit ez a levél kifejez.

Ön szerint mi változhat a levél hatására? Elveszíti az MSZP és az SZDSZ értelmiségi holdudvarának támogatását?

Itt nem csak az értelmiségről, és főleg nem a holdudvarról van szó. Olyan emberek nem szerepelnek az aláírók között, akik az MSZP holdudvarához tartoznának. Arról van szó, hogy a szocialista kormány elveszíti a baloldal támogatását. Ez egy komoly politikai tény.

A koalíció ennek ellenére azt mondja: a reformokat végre kell hajtani.

Nem akarom eltúlozni a levél jelentőségét, de azt mondom: ezzel egy politikai fordulat történt. Nem egy óriási jelentőségű, de nem is jelentőség nélküli fordulat. Eddig a kormánynak egy jobboldali ellenzékkel kellett szembenéznie, most már egy baloldalival is szembe kell néznie.

Az egészségbiztosítási törvény 2009. január 1-jétől lép hatályba. Van még egy év, amely alatt fel lehet rá készülni. Ön szerint a december 17-ei elfogadása után mennyire puhulhat fel a törvény, mennyire alakulhat át vagy semmisülhet meg az intézkedéscsomag?

Én nem hiszek abban, hogy a magyar demokráciában végre lehet hajtani egy intézkedéscsomagot, amelyet a lakosság háromnegyede ellenez. Ez végrehajthatatlan lesz, ellenállás fogadja, el fogják szabotálni, fel fogja morzsolni a kormány politikai támogatását. Én azt gondolom, hogy ebből nem lesz semmi.

Ön szerint belebukhat ebbe a korány?

A kormány ebbe politikai értelemben már belebukott. A jogszokás értelmében hatalmon van, de egy kormány, amelynek ilyen kicsi a támogatása, nem igazán tud kormányozni.

Mit gondol, ennek ellenére helyén marad a kabinet 2010-ig?

Feltételezem, hogy igen. Makacs embereknek látszanak.Nyílt levél a kormányhoz és a parlamenti képviselőkhöz

Gyurcsány Ferenc a legutóbbi parlamenti választások előtti vitában maga is amiatt aggódott, hogy "...el fog válni a szegények biztosítója a gazdagok biztosítójától ...". Ezért kérjük a szocialista pártot, a kormányzati képviselőket, hogy ne bontsák föl az egységes biztosítási rendszert, utasítsák el a parlament előtt fekvő társadalombiztosítási reformtervezetet" - olvasható a Válaszúton című nyílt levélben.

Ebben olvasható az is: "ne nyugtassa magát az MSZP vele, hogy sikerült belopnia néhány állítólagos garanciát a rendszer kockázatainak csökkentése végett". A levélben az is olvasható: nem létezik olyan garancia, amely kizárná, hogy szűkítsék a szolgáltatási csomagot, vagy azt, hogy a rendszer a súlyos betegeken takarékoskodjék.

"És nincs garancia arra se, hogy a kiegészítő magánbiztosítások függvényében a társadalom ne szakadjon ketté" - olvasható a levélben.

Arra is figyelmeztetnek: "a kormánypártok ne tévesszék össze a karakán és bátor politizálást a választási programok megszegésével, a hajthatatlan gőggel, a közvélemény semmibevételével".

"Önök kétféle úton indulhatnak el: vagy antidemokratikus, minden baloldali elvet megtagadó döntést hoznak, vagy - híven azokhoz a korábbi elképzelésekhez, amelyek jóvoltából ma önöké a döntéshez szükséges többség, s amelyek valóra váltásához érvényes fölhatalmazásuk volt a magyar néptől - újrakezdik a párbeszédet a közvéleménnyel. Ezt követeli a nép szolgálatának erkölcse, amelyre fölesküdtek" - zárul a levél.

Az aláírói között van Ferge Zsuzsa szociológus, Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, Kende Tamás történész, Krausz Tamás történész, az MSZP Baloldali Tömörülésének tagja, Pataky Imre, az MSZOSZ elnöke és Schiffer András jogász.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×