eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Törésvonalak alakultak ki az MSZP-n belül"

Gyurcsány Ferenc kormányfő maga mellé tudta állítani az MSZP-frakció nagyobb részét, ezért nem állt ki senki sem a kormánypárton belül Szili Katalin véleménye mellett - véli Fűrész Gábor politikai szakértő. Az Országgyűlés elnöke levélben kérte a miniszterelnököt és Lendvai Ildikó frakcióvezetőt arra, hogy halasszák februárra az egészségbiztosítási törvényjavaslat végszavazását.

A Szili Katalin javaslata kapcsán kialakulthoz hasonló helyzetek egyértelműen arra utalnak, hogy a szocialista párton belül törésvonalak alakultak ki - mondta az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő.

Fűrész Gábor úgy véli: megosztja az MSZP-frakciót, hogy a kormányfő jelenleg neoliberálisnak nevezhető politikai irányvonalat képvisel.

Emellett a szocialista politikusok egy részét aggodalommal tölti el, hogy az irányvonal támogatói az ahhoz kapcsolódó intézkedések meghozatala során nem fektetnek hangsúlyt a társadalmi párbeszédre - magyarázta a szakértő.

Még nem jött el az idő

Fűrész Gábor szerint a miniszterelnöknek időlegesen sikerült maga mellé állítania a többséget, ezért maradt egyedül a véleményével Szili Katalin házelnök.

A politikai kommunikációs szakértő elmondta: sokan vannak az MSZP-n belül, akik egyetértenek Szili Katalin álláspontjával, azzal, hogy komoly veszélyt jelent a párt számára, ha ilyen mértékben eltávolodik a baloldali szavazók értékrendjétől, illetve attól, amit egy szociáldemokrata párt képviselni szokott.

"Ezzel biztos, hogy sokan egyetértenek a párton belül, csak nem érett meg az a helyzet, hogy ezek az emberek ki is merjenek állni Szili Katalin mellett nyilvánosan" - fogalmazott Fűrész Gábor.

Most nincs ésszerű politikai indoka egy miniszterelnökcserének - véli politikai kommunikációs szakértő, aki szerint a legvalószínűbb, hogy az MSZP-frakció a népszavazás eredményének függvényében dönt majd arról, hogy van-e reális esély a választások megnyerésére Gyurcsány Ferenc vezetésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×