eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin

Világsztárok a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

A Reneszánsz Év, Puccini születésének 150. évfordulója és az esélyegyenlőség a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál fő témája. A rangos eseményt 2008. március 14. és 30. között rendezik meg.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál kínálatában kiemelt szerepet játszanak majd a reneszánsz művek és személyiségek, bemutatják többek között Pfitzner Palestrináját is a Művészetek Palotájában - mondta az esemény igazgatója.

Míg a reneszánsz a gondolat, addig a mű, amelyet a XX. század elején írt a komponista, a zene megújulásáról szól. A darabot Kovalik Balázs rendezi, a közreműködő Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart Peskó Zoltán vezényli majd - tette hozzá Zimányi Zsófia.

Az Micrologus együttes fellépése is a reneszánszhoz kapcsolódik: az olasz zenészek korabeli hangszereken szólaltatják meg a korszak zenéjét - közölte a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatója.

A fesztivál reneszánsz, Hunyadi Mátyásra emlékező kiállítással nyílik meg, ennek kapcsán a Nemzeti Filharmonikusok szólaltatják meg a jeles francia mester, Vincent d'Indy magyar történelmi témájú lovagi szimfóniáját, a Jean Hunyade című nagyszabású opuszt - mondta Zimányi Zsófia.

Ugyancsak központi szerepet kapnak a fesztiválon Puccini művei: a Bohéméletet a Magyar Állami Operaházban mutatják be, de színpadra állítják az olasz zeneszerző Edgar című művét is, amelyet Magyarországon még sosem játszottak - tájékoztatott a rendezvény igazgatója.

Zimányi Zsófia hozzáfűzte: a fesztiválon fellép majd a vak fiatalokból alakult Blind Boys of Alabama nevű gospelkórus is.

Több világsztár is fellép majd a tavaszi fesztiválon: Kent Nagano a Magyarországon első alkalommal koncertező Bayerische Staatsorchestert dirigálja majd, saját zenekarával fellép Sir John Eliot Gardiner, és énekel majd a híres tenor, Roberto Alagna is.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×