Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Világsztárok a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Reneszánsz Év, Puccini születésének 150. évfordulója és az esélyegyenlőség a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál fő témája. A rangos eseményt 2008. március 14. és 30. között rendezik meg.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál kínálatában kiemelt szerepet játszanak majd a reneszánsz művek és személyiségek, bemutatják többek között Pfitzner Palestrináját is a Művészetek Palotájában - mondta az esemény igazgatója.

Míg a reneszánsz a gondolat, addig a mű, amelyet a XX. század elején írt a komponista, a zene megújulásáról szól. A darabot Kovalik Balázs rendezi, a közreműködő Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart Peskó Zoltán vezényli majd - tette hozzá Zimányi Zsófia.

Az Micrologus együttes fellépése is a reneszánszhoz kapcsolódik: az olasz zenészek korabeli hangszereken szólaltatják meg a korszak zenéjét - közölte a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatója.

A fesztivál reneszánsz, Hunyadi Mátyásra emlékező kiállítással nyílik meg, ennek kapcsán a Nemzeti Filharmonikusok szólaltatják meg a jeles francia mester, Vincent d'Indy magyar történelmi témájú lovagi szimfóniáját, a Jean Hunyade című nagyszabású opuszt - mondta Zimányi Zsófia.

Ugyancsak központi szerepet kapnak a fesztiválon Puccini művei: a Bohéméletet a Magyar Állami Operaházban mutatják be, de színpadra állítják az olasz zeneszerző Edgar című művét is, amelyet Magyarországon még sosem játszottak - tájékoztatott a rendezvény igazgatója.

Zimányi Zsófia hozzáfűzte: a fesztiválon fellép majd a vak fiatalokból alakult Blind Boys of Alabama nevű gospelkórus is.

Több világsztár is fellép majd a tavaszi fesztiválon: Kent Nagano a Magyarországon első alkalommal koncertező Bayerische Staatsorchestert dirigálja majd, saját zenekarával fellép Sir John Eliot Gardiner, és énekel majd a híres tenor, Roberto Alagna is.

Hanganyag: Oláh András