eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin

A Fidesz nem szavazza meg az adótörvényeket, de támogat egy MSZP-s módosítást

A Fidesz nem szavazza meg hétfőn a parlamentben az adótörvényeket, ugyanakkor az ingatlanadó bevezetésének megakadályozása érdekében támogatja az önkormányzati és területfejlesztési bizottság szocialista módosító javaslatát - mondta Varga Mihály az InfoRádiónak. A Fidesz alelnöke szerint ennek előnye, hogy nem szűkítené az önkormányzatok lehetőségeit.

A Fidesz alelnöke az InfoRádiónak kiemelte: a hatályos törvények alapján jelenleg az önkormányzat döntésétől függ, hogy milyen alapon vet ki helyi adót, az építmény hasznos területe vagy számított értéke alapján. A kormány azonban megszüntetné az önkormányzatok választási lehetőségét, és csak a számított érték alapján engedné kivetni az építményadót, amely a Fidesz szerint az ingatlanadózás lehetőségét teremtené meg - hangsúlyozta.

Varga Mihály kifejtette: a Fidesz ezért hétfőn támogatja majd az önkormányzati és területfejlesztési bizottság zárószavazás előtt benyújtott MSZP-s módosító indítványát, amely szerint továbbra is megmaradna az önkormányzatok választási lehetősége, vagyis maradna a jelenlegi gyakorlat 2008-ban is. A fideszes politikus felszólította a kormányt, hogy álljon el az ingatlanadó bevezetésétől.
A Fidesz is benyújt egy módosítót, amely végképp kizárná a lehetőségét az ingatlanadózás bevezetésének, és arra kéri a kormánypártokat, hogy támogassák majd ezt az indítványt - tette hozzá Varga Mihály.

A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetése pénteken döntött arról, hogy erre a két módosítóra szavaznak majd igennel, a törvény egészét azonban elutasítják, mert szerintük "több sebből vérzik", és növeli az adóterheket - közölte a politikus.

Erre a megoldásra azért van szükség, mert ezen a héten hétfőn, az adótörvényekhez érkezett módosító javaslatok szavazásakor ugyan a Fidesznek és az MSZP-nek is volt ehhez hasonló javaslata, azonban egyik sem kapott többséget - vélekedett Varga Mihály. Hozzátette: emiatt maradt a mindenki számára legrosszabb variáció, ami csak a számított érték szerint enged építményadót kivetni.

Jelenleg az önkormányzatok 99 százaléka négyzetméteralapon számítja ezt a helyi adót, és csak 3-4 olyan helyhatóság van, amely a számított értéket veszi alapul - hangsúlyozta a Fidesz alelnöke.

Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz ebben a kérdésben is egyik napról a másikra változtatja véleményét. A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy az ingatlanadó ügye azért alakult így, mert a Fidesz nem szavazta meg az arról szóló előterjesztést a Parlamentben.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×