Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz nem szavazza meg az adótörvényeket, de támogat egy MSZP-s módosítást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz nem szavazza meg hétfőn a parlamentben az adótörvényeket, ugyanakkor az ingatlanadó bevezetésének megakadályozása érdekében támogatja az önkormányzati és területfejlesztési bizottság szocialista módosító javaslatát - mondta Varga Mihály az InfoRádiónak. A Fidesz alelnöke szerint ennek előnye, hogy nem szűkítené az önkormányzatok lehetőségeit.

A Fidesz alelnöke az InfoRádiónak kiemelte: a hatályos törvények alapján jelenleg az önkormányzat döntésétől függ, hogy milyen alapon vet ki helyi adót, az építmény hasznos területe vagy számított értéke alapján. A kormány azonban megszüntetné az önkormányzatok választási lehetőségét, és csak a számított érték alapján engedné kivetni az építményadót, amely a Fidesz szerint az ingatlanadózás lehetőségét teremtené meg - hangsúlyozta.

Varga Mihály kifejtette: a Fidesz ezért hétfőn támogatja majd az önkormányzati és területfejlesztési bizottság zárószavazás előtt benyújtott MSZP-s módosító indítványát, amely szerint továbbra is megmaradna az önkormányzatok választási lehetősége, vagyis maradna a jelenlegi gyakorlat 2008-ban is. A fideszes politikus felszólította a kormányt, hogy álljon el az ingatlanadó bevezetésétől.
A Fidesz is benyújt egy módosítót, amely végképp kizárná a lehetőségét az ingatlanadózás bevezetésének, és arra kéri a kormánypártokat, hogy támogassák majd ezt az indítványt - tette hozzá Varga Mihály.

A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetése pénteken döntött arról, hogy erre a két módosítóra szavaznak majd igennel, a törvény egészét azonban elutasítják, mert szerintük "több sebből vérzik", és növeli az adóterheket - közölte a politikus.

Erre a megoldásra azért van szükség, mert ezen a héten hétfőn, az adótörvényekhez érkezett módosító javaslatok szavazásakor ugyan a Fidesznek és az MSZP-nek is volt ehhez hasonló javaslata, azonban egyik sem kapott többséget - vélekedett Varga Mihály. Hozzátette: emiatt maradt a mindenki számára legrosszabb variáció, ami csak a számított érték szerint enged építményadót kivetni.

Jelenleg az önkormányzatok 99 százaléka négyzetméteralapon számítja ezt a helyi adót, és csak 3-4 olyan helyhatóság van, amely a számított értéket veszi alapul - hangsúlyozta a Fidesz alelnöke.

Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz ebben a kérdésben is egyik napról a másikra változtatja véleményét. A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy az ingatlanadó ügye azért alakult így, mert a Fidesz nem szavazta meg az arról szóló előterjesztést a Parlamentben.

Hanganyag: Seres Gerda