Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A cseh miniszternek tetszik a magyar egészségbiztosítási rendszer

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szorosabb kétoldalú kapcsolatot tart majd a cseh és a magyar egészségügyi miniszter a jövőben. Ebben állapodtak meg a politikusok, miután tárgyaltak Budapesten az egészségügyi reformról. Csehország - Magyarországhoz hasonlóan - 2009-től vezetné be az üzleti alapú egészségbiztosítási rendszert, ezért az előkészítés tapasztalatait is megosztotta cseh kollégájával Horváth Ágnes magyar egészségügyi miniszter.

Csehország előtt állnak még azok az egészségügyi intézkedések, amelyeket Magyarországon már bevezettek, ezért is fűzi szorosabbra kapcsolatait a cseh és magyar egészségügyi minisztériumi vezetés.

Csehországban is tervezik az üzleti alapú egészségbiztosítási reform elindítását, a vizitdíj bevezetését, és a betegek érdekeit védő biztosítási felügyelet létrehozását.

Főként az előkészítési folyamatokról érdeklődött Tomás Julínek cseh egészségügyi tárcavezető, aki a magyar egészségbiztosítási rendszerről elismerően beszélt, ugyanakkor azt mondta: szükségesek a politikai kompromisszumok az új rendszerek elindításához.

Horváth Ágnes magyar egészségügyi miniszter azt mondta: egyetértés volt cseh kollégájával abban, hogy a magánbefektetőknek szerepet kell adni az egészségbiztosítási rendszerben. A tárcavezető elmondta: a jövőben több európai ország politikusával kezdeményez egyeztetést az egészségbiztosítási rendszerekről.

Hanganyag: Gál Ildikó