eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bécs eladna OMV-részvényt, hogy MOL-t vehessen

Az osztrák pénzügyminiszter hajlandó lenne az OMV-ben meglévő, 31,5 százalékos osztrák állami részesedés csökkentésére, ha erre van szükség a MOL megszerzéséhez.

A Népszabadság arról ír, hogy kisebb magyar cégek, illetve az OTP-bankcsoport is szerepet vállal információink szerint a kötelező egészségbiztosítási piacon. A multinacionális vállalatok viszont még bizonytalanok. Miközben a szerdai parlamenti egészségügyi vitanapon az ellenzék alapjaiban vitatta a biztosítói modellváltásról szóló javaslatot, a kormány délután jóváhagyta az erről szóló jogszabálytervezetet, amit még ezen a héten benyújtanak a parlamentnek. A javaslat szerint az állami egészségbiztosítót 8-10 vegyes tulajdonú, állami többségű pénztár váltja fel. Még nem tudni, hogy hány cég vállalkozik arra, hogy kisebbségi tulajdonosként részt vegyen az egészségügyi ellátás szervezésében. Az üzleti biztosítók kockázatosnak ítélik a politikai környezetet, hiszen a Fidesz bejelentette, kormányváltás esetén visszaállítja az állami monopóliumot.

A Magyar Nemzet írása szerint 400 milliós eurós segélyt nyújthat mintegy 250 ezer aszálykárosult termelő számára Románia. - döntött minap az Európai Unió mezőgazdasági különbizottsága. Románia számára az uniós döntés azt jelenti, hogy a szomszédos ország termelői átlagosan fejenként mintegy 400 ezer forint támogatásra, hektáronként 120-130 euróra számíthatnak. A lap írásában megjegyezi: amikor a magyar gazdák voltak bajban, a kormány folyton arra hivatkozott, hogy Brüsszelben nem engedélyezik az ilyen jellegű segély folyósítását.

A Világgazdaság arról számol be, hogy Bécs eladna OMV-részvényeiből. Az osztrák pénzügyminiszter hajlandó lenne az OMV-ben meglévő, 31,5 százalékos osztrák állami részesedés csökkentésére, ha erre van szükség a MOL megszerzéséhez. Az Európai Bizottság illetékes szóvivője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy Brüsszel összeköti a lex MOL és az aranyrészvényeket megszüntető magyar törvény vizsgálatát. Továbbra sem világos azonban, menynyiben befolyásolja az Európai Bíróságnak a német Volkswagen-törvényről szóló keddi döntése a MOL-OMV csata kimenetelét.

A Napi Gazdaság szerint minden köztisztviselői posztot pályáztatni kell: egyelőre a hivatalok maguk teszik közzé és bonyolítják le a pályázatokat, de idővel ezt központosítják. Arról még nincsenek adatok, hogy eddig hány állást töltöttek be így, de már több minisztérium honlapján olvashatók a felhívások. A kormány szerint egyes pozíciókra könnyebb lesz megtalálni a legmegfelelőbb embert.

Az index írása szerint a képviselőtestület feloszlatását kezdeményezte szerdán reggel a törökbálinti önkormányzat tíz tagja. Ha csütörtökön megszavazzák a sürgősségi indítványt, Keller László polgármesternek is új választáson kell megméretnie magát.

A Portfolio felmérésében választ adó 18 elemző közül 10 szerint nem változtat jövő hétfőn az irányadó rátán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hat szerint 25 bázisponttal csökkenti azt, míg két elemző azonos valószínűséget rendelt a két kimenetelhez. A most változatlanul maradó kamatlábra számítók szerint az inflációs kilátások nem túl biztatóak (főként az élelmiszer- és olajárak miatt), a bérdinamikáról megjelent friss adatok sem egyértelműek és a jövő évi bérajánlással kapcsolatos tárgyalások kimenetele sem ismert; mindez pedig óvatos kamatpolitikát tesz indokolttá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×