eur:
389.37
usd:
362.8
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jöhet a "nagyipénz"

Van megoldás a nyugdíjrendszer problémáira - állítja a Barankovics István Alapítvány elnöke. Mészáros József a "Nyugdíjreform Magyarország 2007" című szakmai tanulmánykötet bemutatója alkalmából az InfoRádiónak elmondta: javaslataik közt szerepel az alapnyugdíj és a "nagyipénz" bevezetése, valamint a magánnyugdíj-rendszer gyökeres reformja.

A mostani felosztó-kirovó nyugdíjrendszer más alapfeltevések mellett volt működőképes, a megváltozott helyzethez kell adaptálni, ez azonban nem jelenti azt, hogy katasztrófa fenyeget - mondta az InfoRádiónak a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke.

Mészáros József szerint az egyik fő probléma az, hogy a nyugdíjrendszert is átitatja a politikai demagógia: a választások előtt a pártok megpróbálják megvásárolni a nyugdíjasok szavazatát, majd az ekkor kiosztott pénzt különböző rafinált technikákkal igyekeznek visszavenni.

Ezt szeretnék kiküszöbölni, és egy jól átlátható, kiszámítható rendszert létrehozni, emellett átgondolttá tenni a járulékkalkulációt - tette hozzá a Barankovics István Alapítvány elnöke.

Mészáros József problémásnak tartja azt is, hogy a jelenleg működő nyugdíjrendszer pedig nem bátorít gyermekvállalásra, sőt, ebben a tekintetben ellenérdekeltté teszi a családokat, így ezen is változtatni kívánnak.

A KDNP alelnöke elmondta: javasolják 70 éves kortól az alapnyugdíj, valamint az úgynevezett nagyipénz bevezetését, ami lehetővé tenné, hogy a keresők adójuk egy részét szüleiknek, nevelőszüleiknek juttassák.

Hozzáfűzte: a törvényjavaslatot már hétfőn benyújtják a parlamentnek.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×