eur:
388.61
usd:
361.13
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

KDNP: Gyurcsány határolódjon el Kókától!

A Kereszténydemokrata Néppárt elhatárolódásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, a kormány tagjait és a liberális politikusokat Kóka János szabaddemokrata pártelnök kijelentésétől, miszerint ma már nem aktuális a határon túli magyarok autonómiatörekvése.

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselője az InfoRádióban azt mondta: a vezető politikusok az ilyen megnyilvánulásokkal elárulják a határon túli magyarság ügyét.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: attól, hogy Magyarország és Románia is már az Európai Unió tagja, ugyanúgy beszélni kell az autonómiáról, hiszen a közösség több tagállamában számos népcsoportnak biztosítják az önrendelkezést.

Simicskó István elmondta: kulturális autonómiát képzel el a nem egy tömbben élő erdélyi magyarság számára, míg álláspontja szerint Székelyföldnek területi autonómiát kellene kapnia.

A KDNP képviselője alaptalannak nevezte ugyanakkor a román nacionalisták félelmeit azzal összefüggésben, hogy Székelyföld elszakadásra törekszik.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányzatnak nincs nemzetstratégiája, míg a környező országok többsége állampolgárságot adott a határon kívül élő nemzettársainak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×