eur:
390.37
usd:
363.99
bux:
68368.93
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

SZDSZ: Horn Gyula "kiírja magát a politikai életből"

Az SZDSZ ügyvivője szerint Horn Gyula és Mihail Gorbacsov múlt pénteken tett kijelentései a liberális polgári demokrácia alapértékeit kérdőjelezik meg.

Mihail Gorbacsov szükségesnek nevezte az 1956-os magyarországi szovjet bevonulást, Horn Gyula pedig azt mondta, karhatalmistaként a bűnözőkkel szemben lépett fel 1956-ban.

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő az InfoRádiónak azt mondta: bár személyesen nem hallotta a Szovjetunió utolsó elnökének Horn Gyula születésnapján mondott beszédét, de szavai szerint azt nem lett volna szabad a magyar miniszterelnöknek szó nélkül hagynia.

Horn Gyula kijelentése kapcsán pedig azt hangsúlyozta: mindenkinek joga van az '56-os forradalomról őrzött emlékeit a saját szájíze szerint értékelnie.

Amit azonban az egykori kormányfő a saját születésnapi rendezvényén mondott, azok súlyosak, és túlmutatnak azokon a kijelentéseken, amelyekkel eddig "mentegette magát" az '56-os szerepvállalása kapcsán  - mondta Horn Gábor.

Hozzátette: Horn Gyula nyilvános szereplései során, valamint egy európai hírű lapnak nyilatkozva mindig az MSZP vezető politikusaként, Magyarország volt miniszterelnökeként szólal meg.

Az olyan tartalmú nyilatkozatokkal azonban, amelyeket most tett, "kiírja magát a politikai életből".

A szabad demokrata politikus Sólyom László államfő döntéséről - amely szerint nem tünteti ki a szocialista politikust a születésnapja alkalmából - azt mondta: nem feladata a köztársasági elnök megítélése.

Az államfőnek joga van ahhoz, hogy ha alkotmányellenesnek találja egy kitüntetés átadását, akkor megtagadja azt - emlékeztetett az Alkotmánybíróság döntésére.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×