eur:
388.57
usd:
361.22
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Amit a hőségriadóról tudni kell

Jelenleg is érvényben van a kettes fokozatú hőségriadó, amit az átlagosan 25 Celsius-fok feletti hőmérséklet miatt rendeltek el. A hőségriadónak három fokozata van, de a harmadikat még soha nem léptették életbe.

Az egyes fokozatú hőségriadó csupán a mentőknek szóló belső információ, hogy fel tudjanak készülni a megnövekedett betegforgalomra - mondta az InfoRádiónak az Országos Környezetegészségügyi Intézet helyettes vezetője.

Páldy Anna hozzátette: kettes fokozatú riadót akkor rendelnek el, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint legalább három napon át átlagosan 25 Celsius-fok fölötti hőmérséklet várható. Ilyenkor a napi maximum 32-35 Celsius-fok körül alakul.

Hármas fokozatú hőségriadó életbe lépéséhez a napi átlaghőmérsékletnek 27 Celsius-fok fölé kellene emelkednie három egymást követő napon keresztül, ez naponta 39-40 fokos maximum hőmérsékletet jelentene, ilyen nagy meleg azonban tartósan még sosem - csupán egy-egy napig - volt Magyarországon - közölte a környezetegészségügyi intézet munkatársa.

A belvárosban sokkal rosszabb

Az előrejelzést egy pestlőrinci mérőállomás adatai alapján készítik a meteorológusok, a jósolt hőmérséklethez képest azonban Budapest belvárosában a hősziget-hatás következtében 2-4 Celsius-fokkal melegebb van - fűzte hozzá Páldy Anna.

Olyasmire egyelőre még nem volt példa, hogy az ország különböző területein más-más fokozatú hőségriasztás lép érvénybe, de a klímaváltozás miatt elképzelhető, hogy ilyen helyzet is kialakul - mondta az Országos Környezetegészségügyi Intézet helyettes vezetője.

Páldy Anna hozzátette: a katasztrófavédelmi törvény végrehajtási utasítása már lehetőséget ad arra, hogy egy-egy régióban az illetékes tisztifőorvos kezdeményezze a védelmi bizottságnál a rendkívüli hőségriadó elrendelését.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×