eur:
388.48
usd:
360.81
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Dr. Szabó Mátét jelöli ombudsmannak az államfő

Dr. Szabó Máté professzort, a Politikatudományi Intézet igazgatóját jelöli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Sólyom László köztársasági elnök.

Szabó Máté egyetemi tanárt jelölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a köztársasági elnök.

Sólyom László a Sándor-palotában a parlamenti pártok frakcióvezetői előtt közölte: szakmailag alkalmasnak és politikailag elfogulatlannak tartja a jelöltet, aki - mint mondta - egész életében a civil társadalommal és a civil szerveződésekkel foglalkozott.

A pártok hétfőn döntenek


A köztársasági elnök Sándor-palotában tett bejelentését követően a parlamenti frakciók képviseletében az MSZP-s Lendvai Ildikó közölte: hétfőig alakítják ki álláspontjukat a jelölttel kapcsolatban, így, mint mondta, nincs akadálya annak, hogy még aznap a parlament elé kerüljön a jelölés.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta: Navracsics Tibor frakcióvezető jelezte az államfőnek, a Fidesz képviselőcsoportja hétfő délelőtti ülésén dönt arról, hogy támogatják-e jelöltet.

Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője szintén azt közölte a távirati irodával, hogy hétfőn alakítják ki álláspontjukat az ombudmanjelölttel kapcsolatban.

Szabó Máté egyetemi tanár 1956-ban született Budapesten, 1980-ban szerezte diplomáját az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. 1999. november 1-je óta az ELTE Állam és Jogtudományi Karának Politológia Tanszékének vezetője volt, majd 2001. november 1-jétől a Politikatudományi Intézet létrejöttét követően annak igazgatója.

A köztársasági elnök korábbi jelöltjét, a volt adatvédelmi biztos Majtényi Lászlót az Országgyűlés egy héttel ezelőtt nem választotta meg ombudsmannak.

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosi posztjára jelölt Kállai Ernőt viszont megválasztották a képviselők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×