eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Erős nemi és etnikai diszkrimináció az álláskereséskor

Erős diszkriminációt tapasztaltak a Tárki munkatársai, amikor száz apróhirdetést hívtak fel, hogy jelentkezzenek az eladó, felszolgáló, telemarketinges, takarító és futár állásokra. Sík Endre szociológus az InfoRádiónak elmondta: a roma férfiak esetében 30 százalékos volt az elutasítás aránya, míg a roma nők 10 százalékát be sem hívták be személyes beszélgetésre. Az elutasítás esélye a roma férfiak esetében a nem cigány nők tizenötszöröse volt - tette hozzá a szociológus.

Erős nemi és etnikai diszkriminációt tapasztaltak a Tárki munkatársai a telefonos álláskeresés során alkalmazott előszűrés tanulságait vizsgálva - mondta el az InfoRádiónak Sík Endre szociológus.

Kifejtette, hogy leginkább a romák és a férfiak vannak hátrányban, és ez már a telefonos álláskeresés során, vagyis az állás megszerzésének a legelső fázisában megjelenik.

A roma férfiakat az álláshirdetéseket feladó cégek hajlamosak kiszűrni már a jelentkezés alkalmával - közölte a szociológus.

Sík Endre kiemelte: kevés esetben fordult elő, hogy a társaságok nyíltan megmondták, a roma származás miatt nem kívánják alkalmazni a jelentkezőt, legtöbbször kifogásokra hivatkozva utasítottak el.

A szociológus szerint a mérés alsó becslést biztosít, és az álláskeresés további fázisaiban nő az elutasítás aránya.

A jellemzően nők által végzett munkákra jelentkező férfiak is hátrányban voltak, de ez nem diszkrimináció, hanem a munkaerőpiac nemi szegregáltságának a jele - tette hozzá.

Szerző: Kaposi Dávid

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×