eur:
389.24
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Hétfelé kellene darabolni az egészségbiztosítót"

Hét regionális biztosítóra darabolná szét az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat Somody Imre. Az irányított betegellátási modell veresegyházi megalkotója az InfoRádiónak azt mondta: országosan 2012-től lehetne megnyitni a piacot az üzleti biztosítók előtt.

"Ha rajtam múlna, én azt mondanám, hogy a jelenlegi biztosítót szét kell szedni hét regionális OEP-re, és a hét régióban engedélyezni kellene hét versenyző szereplő működését" - ismertette elképzeléseit Somody Imre.

Az üzletember hangsúlyozta: hatalmas pénzt kell befektetni, emberek ezreit kell alkalmazni ahhoz, hogy egy régióban meg lehessen szerezni a piac 20-25 százalékát. Szerinte ebbe csak akkor vág bele egy cég, ha később megnyílik az országos piac is.

Ezután három-öt évvel lehet azt mondani, hogy megnyitjuk az országos piacot a regionális versenyzők előtt is. A hét regionális OEP pedig maradhat állami kézben, vagy privatizálni lehetne, a kormány szándékától függően - tette hozzá az egészségügyi szakember.

Somody Imre úgy véli: a lényeg a versenyhelyzet, amelyben mindenki dönthet arról, hogy marad-e az OEP-nél vagy átmegy a konkurenshez.

Az ütemezésről az üzletember azt mondta: a törvénykezés és a felkészülés után 2009-től indulhatna el a régiós verseny, és 2012-ben lehetne megnyitni az országos piacot.

Szerinte ennek korábban nem is lenne értelme, mert ekkorra készülhet el egy sor egészségügyi fejlesztés, amelyek már valódi szolgáltatási választékot kínálnak.

(Somody Imre egészségügyben betöltött szerepéről a következő oldalon olvashat.)Ki irányítja az egészségügyet?

Az egészségügyben sorra kerülnek csúcspozícióba olyan emberek, akiket korábban Somody Imre alkalmazott - írta meg elsőként a Heti Válasz. A Plusssz pezsgőtablettákból meggazdagodott vállalkozó nevéhez köthető az irányított betegellátási modell létrehozása is, amely azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A hetilap írása szerint az egészségügyiek akkor sokalltak be, amikor híre kelt, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet gazdasági főigazgató-helyettesi székébe is Somody-ember ülhetett, mégpedig Somody Gertrúd, a nagyvállalkozó nővére. Korábban egy ideig tulajdonosként ő képviselte öccsét a Misszió Egészségügyi Központban.

A Heti Válasz múlt héten megjelent összeállításában úgy fogalmazott: a Veresegyházán működő irányított betegellátási modell mára az egészségpolitika legfőbb kádergyárává vált, ami azért is furcsa, mert egykor fideszes támogatással indult; igaz, a Medgyessy-kormány idején már a szocialisták kiáltották ki első számú egészségügyi reformműhelynek.

A modellkísérletet a kilencvenes évek második felében a Plusssz pezsgőtablettákból meggazdagodott Somody Imre indította a 23 ezer lakosú Veresegyházán és környékén. Az elképzelés lényege, hogy az egészségbiztosító - angol és amerikai mintára - odaadja a vállalkozásnak az egy lakosra jutó tb-támogatást, amit a Misszió ellátásszervezői osztanak be, a megtakarítás pedig a program szervezőié marad.

Számít a szava

Az üzletember 2005 végén kiszállt a kezdeményezésből, az irányított betegellátás azóta tetszhalott állapotban van, egykori emberei viszont szépen ívelő karriert futnak be. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter tavaly a Misszió ügyvezető igazgatói székét előbb a politikai államtitkárival cserélte fel.

A Heti Válasz szerint Molnár Lajos akkoriban kikérte - és megfogadta - Somody Imre tanácsát, aki elsősorban Horváth Ágnes munkabírását dicsérte neki. Egykori pártfogoltja végül megelőzte a miniszteri posztért vívott versenyben, bár Somody Imre is kapott felkérést. Államtitkárként pedig egy másik, az irányított betegellátásban kipróbált személy, a budaörsi "kismisszió" vezetője, Kovács Attila lett a befutó.

A hetilap írásából az tűnik ki, hogy az egészségügyi tárca valódi irányítója Matejka Zsuzsanna, a miniszter kabinetfőnöke. Õ az, aki "előtárgyalja" a miniszter számára a fontos ügyeket, ő mozgatja - az egymásról gyakran nem is tudó, párhuzamosan dolgozó - szakértői csapatokat, és ő válogatja a Misszióból az embereket.

A Heti Válasz úgy véli: az igazi "árnyékminiszter" Matejka Zsuzsanna, Somody Imre befolyását azonban nem szabad lebecsülni, kettősük jól kiegészíti egymást, mert a vállalkozó elsősorban elméleti, Matejka Zsuzsanna viszont gyakorlati szakember.

Hanganyag és szöveg: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×