eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Európa is foglalkozik a gyülekezési joggal

Néhány napon belül ismerteti az érintettekkel a gyülekezési törvénnyel kapcsolatos javaslatokat az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet legutóbbi tanácskozásának alapján. Takács Albert elmondta: a tanácskozáson egyebek mellett szóba került a tüntetések bejelentési kötelezettsége is.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tudományos munkacsoportja összeállított egy irányelvgyűjteményt a békés gyülekezési jog szabályozásával és gyakorlásával kapcsolatban, ennek részleteiről hamarosan értesülnek az érintettek is - mondta az InfoRádiónak az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

Az irányelvek nagy szabadságot hagynak a nemzeti államoknak a gyülekezési jog részleteinek megállapításában, bizonyos alapvető elveket kérnek számon - közölte Takács Albert.

Szerinte a magyarországi jogalkotás szintjén meglévő normák nem térnek el az irányelvekben megfogalmazottaktól, a gyakorlatban azonban lehetnek kisebb-nagyobb problémák.

Ha spontán, még lehet jogszerű

A legtöbb ország szabályozása szerint a demonstrációkat például be kell jelenteni, de a gyülekezési szabadság egy olyan alapvető szabadságjog, amelyet nem lehet mindig bejelentési kötelezettséghez kötni.

Spontán demonstrációk esetén azt kell vizsgálni, hogy volt-e mód a bejelentésre - közölte Takács Albert.

Mindenkinek van feladata

A jelenlévők utaltak arra, hogy a demonstrációkon résztvevők számára biztosítani kell a fény- és hangosító berendezések használatát.

Ha szerkezeteket, építményt használnak, akkor a gyülekezés szervezőinek kell megoldania, hogy azok az ott levőkre, a környezetre és a természeti környezetre semmilyen veszélyt ne jelentsenek, ezt pedig akár számon is lehet kérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×