eur:
390.7
usd:
364.33
bux:
68390.95
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Átfogó kormányzati átalakításokra van szükség"

Fodor Gábor még nem döntötte el, hogy indul-e jövő tavasszal az SZDSZ elnöki posztjáért. A párt ügyvivője az InfoRádió kérdésére elmondta, elnökként jól együtt tudna működni Gyurcsány Ferenccel a kormánykoalícióban. A politikus szerint az SZDSZ nagyon jó helyzetben van, a kormányzásban ugyanakkor jelentős és átfogó átalakításokra lenne szükség.

Jövőre valószínűleg új elnöke lesz az SZDSZ-nek. Tervezi-e az indulást? Kóka János jelenlegi gazdasági és közlekedési minisztert említették mint lehetséges utódját.

Addig még közel öt hónap van hátra, nagyon korai lenne még ilyen korán bejelentést tenni. Mindenesetre jó néhány meghatározó politikus véleményét megkérdezem majd az SZDSZ-en belül. Ezt már el is kezdtem, beszélek, tárgyalok sokakkal, ezt követően fogom kialakítani a végleges döntést.

Milyen jövője lehet a balatonőszödi beszéd után az MSZP-SZDSZ koalíciónak?

Minden helyrehozható és minden kijavítható. Nincs tévedhetetlen ember és nincs tévedhetetlen kormány sem, szerintem az őszödi beszédnek is meg van a kezelési módja. Ennek egy részét a miniszterelnök megtette a bocsánatkéréssel és ennek van egy másik része, a hitelesség az emberek felé, hogy itt most tényleg egy másfajta kormányzás folyik. Javaslataimat pont ennek a szellemében tettem meg. Szerintem a kormánykoalíció megkopott hitele visszaszerezhető.

A szocialista vezetésű koalícióban mennyire szorulnak háttérbe az SZDSZ képviselte liberális elvek?

Szerintem az SZDSZ nagyon jó helyzetben van, nagyon sok mindent képes keresztülvinni, a reformok motorja lehet ebben a koalícióban. Jó néhány liberális elvet tud és kell is képviselnie - ebben nem szabad kételyeket támasztani a választók közösségében. Az SZDSZ-nek elszántnak kell lenni, persze néhány ügyben, más ügyekben pedig kellő bölcsességgel és toleranciával kell hozzáállni ahhoz, hogy a nagyobbik koalíciós partner (természetesen a maga elveinek és meggyőződésének megfelelő) jó néhány ügyet keresztül tudjon vinni.

Egy Gyurcsány Ferenc vezette MSZP és egy Fodor Gábor vezette SZDSZ együtt tudna működni 2010-ig?

A lényegi kérdés a két párt programja, de én a személyek szerepét is kulcsfontosságúnak tartom. Szerintem biztosan együtt tudnánk működni, én nem vagyok az a típusú ember, akivel nehéz együttműködni. Más kérdés, hogy azt gondolom magamról, talán nem is ok nélkül, hogy elég következetesen szoktam ragaszkodni az elveimhez. A miniszterelnök is olyan, akivel meg lehet találni a közös hangot.

Milyen változtatásokat látna szükségesnek a kabinetben?

Biztos, hogy szükség van kormányzati átalakításokra az október 6-i miniszterelnöki beszéd után, ami egy jó és fontos, bocsánatkérő beszéd volt. Ez akkor lehet igazán hiteles, ha közben világos, hogy a kormány másként működik. Ennek lényeges eleme kell, hogy legyen a kormány átalakítása és a kormányzati szerkezeti működés módosítása. Látok némi változást, folyik vita, például arról, hogy az uniós fejlesztési pénzek felelőse, Bajnai Gordon esetleg mégis miniszteri státuszt kap. Ennél azonban jelentősebb és átfogóbb változásokra van szükség.

Konkrétan mire gondol?

Nem volt például jó döntés a közigazgatási államtitkári poszt megszüntetése. Ezzel szembe kell nézni. Senki sem tökéletes, egy kormány sem. Akkor van baj, amikor az ember a rossz döntéseiről is azt a látszatot próbálja kelteni, hogy azok jó döntések voltak. A közigazgatási államtitkári poszt híján kaotikusabb lett a közigazgatás munkája és ezen sürgősen változtatni kell. Természetesen nem szeretnék kívülről tanácsokat osztani a kormánynak, nagyon sok mindenről közösen kell megegyezni a koalíciós partnereknek. Ilyen lehet a rendőrség felügyeletének kérdése. Én aggályosnak tartottam, hogy a belügyminisztériumtól átkerült az igazságügyi tárcához és az idő nem tudott meggyőzni ennek az ellenkezőjéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×