eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Giró-Szász: Orbán túlélési esélye nagyobb, mint Gyurcsányé

A 2010-es politikai túlélés szempontjából Orbán Viktor, a Fidesz elnöke jobb helyzetben van, mint Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök - közölte a Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádióban.

Giró-Szász András a két nagy párt vezető személyiségeiről azt mondta: mindketten megosztó személyiségek és "vagy sikerül, vagy nem" játékot játszanak a politikában.

De nem szabad ugyanúgy értékelni egy miniszterelnököt és egy ellenzéki pártvezért - tette hozzá.

Az ellenzéki pártelnöknek nagyobb a túlélési esélye, 2010-ben ugyanis nehéz helyzetbe kerülhetnek a szocialisták, ha Gyurcsány Ferencet indítják a kormányfői posztért - mondta Giró-Szász András.

Addig ugyanis nem valósulhat meg olyan jelentős változás a magyar társadalomban, amely javítana a jelenlegi miniszterelnök megítélésén, amely úgymond pozícióba hozná Gyurcsány Ferencet - vélekedett.

A párbeszédre nagyobb szükség van, mint valaha

A mostani politika helyzet különösen fontossá és elkerülhetetlenné teszi, hogy a kialakult két nagy politikai pólus képviselői megpróbáljanak közeledni egymáshoz, és legalább az alapvető kérdésekben konszenzusra jussanak - mondta a politológus.

Hozzátette azonban, hogy a politikai elit nem fog változtatni azon az attitűdjén, hogy két nagy bázisra osztja a társadalmat, és minden felmerülő kérdésben a különbségeket hangsúlyozza.

A politológus szerint ez a magatartás nemcsak a két nagy pártra, hanem minden politikai tömörülésre igaz, és mindaddig nem fog megváltozni, amíg az adott párt törzsbázisa nem fordít hátat emiatt a tömörülésnek.

Giró-Szász András hangsúlyozta: mindez csak Magyarországra jellemző. A nyugat-európai országokban a pártok ugyanis négy-öt alapvető kérdésben meg tudnak egyezni egymással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×