eur:
390.7
usd:
364.33
bux:
68390.95
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Felhőkarcolók Budapesten?

A napokban mutatják be az első százméteres fővárosi toronyház terveit. A Finta József tervezte bankszékház a Teve utcában, a Zsarupalota mellett magasodik majd, ha a fővárosban eltörlik a jelenlegi 70 méteres magasságkorlátot. Erre azonban egy új főépítésszel és egy új összetételű városvezetéssel jó esély van. A beruházók mindenesetre ugrásra készen várják a döntést.

Október 24-én mutatja be az első budapesti százméteres toronyház terveit a Raiffeisen Bank Zrt. A Finta József tervei alapján megépítendő bankszékház az angyalföldi Teve utcába, a rendőrségi központ, közismertebb nevén a Zsarupalota mellett kapna helyet.

Egyelőre azonban - október 30-tól - egy hasonló méretű fénytorony "áll" majd a leendő toronyház helyén. Az építkezés megkezdését ugyanis egyelőre hátráltatja a jogszabályi háttér, amely szerint Budapesten legfeljebb 70 méter magas épületet szabad építeni.

Több jel is mutat a magasságkorlátozás eltörlésére

Az építész szakma azonban azt várja a főváros új vezetésétől, hogy eltörli a keretszabályzatban meghatározott magassági limitet. Erre több jel is mutat. Elsősorban az, hogy a magasház-ellenes korábbi főépítész, Schneller István a választások előtt lemondott, helyére pedig a napokban írnak ki pályázatot.

Az eddig szóba került aspiránsok az úgynevezett progresszív csoporthoz tartoznak, amelynek tagjai nemhogy ellenzik, hanem támogatják a meghatározott helyszíneken építendő toronyházakat.

A politikában is a felhőkarcolóknak kedvez a változás

A politikai klíma is változott: Demszky Gábor is az úgynevezett progresszív vonalhoz tartozó szakembereket vitt magával a fővárosi közgyűlésbe, például Z. Halmágyi Judit építészt, vagy Bojár Iván András építészkritikust.

A tervek szerint a Hungária körúton belül várhatóan a jövőben is tilos lesz magasházakat építeni, azok inkább a kerületi vagy regionális centrumokban magasodnak majd.

A befektetők ugrásra készek

Az InfoRádió értesülései szerint a befektetők ugrásra készen várják a magassági határ eltörlését. Az angyalföldi bankszékház mellett tervek születtek egy ferencvárosi magasház-csoportra, amely a Lágymányosi hídfő déli oldalán helyezkedne el. Felhőkarcolókat terveznek még Csepel északi szigetcsúcsára, valamint az Újpesti Foka-öböl környékére.

Szakemberek nem tartják kizártnak, hogy toronyház-építési verseny kezdődik, elsősorban a bankok, nagyobb cégek között, egy felhőkarcoló ugyanis az üzleti életben betöltött pozíciót is szimbolizálja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×