Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Navracsics: kitüntetések politikai lojalitás alapján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Polgári Kormányzás 2006 munkacsoport vezetője szerint az, hogy az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult az állami kitüntetések miatt, azt jelzi, hogy a díjakat az utóbbi években nem a valós teljesítmény, hanem politikai lojalitás alapján osztották az utóbbi években.

Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a hírek szerint Sólyom László olyan kitüntetendő emberek miatt fordult az Alkotmánybírósághoz, akik nem csak időben kötődnek az előző rendszerhez.

Munkásságukkal a szocializmus fenntartását szolgálták. Esetükben nem csak arról van szó, hogy 1990 előtt dolgoztak. Munkájuk az akkori rendszer emblematikus alkotásai voltak - jelentette ki Navracsics Tibor.

Hozzátette: a kitüntetéseket ebben a kormányzati ciklusban minden évben belpolitikai botrány övezte, ami azt jelenti, hogy a díjakat nem a valós teljesítmény, hanem a politikai lojalitás alapján kapták meg a kitüntetettek.

"Azt hiszem, hogy a köztársasági elnöknek is hasonló járhatott a fejében, amikor az Alkotmánybírósághoz fordult" - mondta a munkacsoport vezetője.

Miniszterelnök-helyettest jelöl a Fidesz

A Fidesz országos listájának közzétételekor az egyik nagy meglepetés az volt, hogy a második helyen, és egyben kormányfő-helyettes jelölti megbízatással Mikola István volt egészségügyi miniszter szerepel.

Navracsics Tibor elmondta, hogy mindez inkább politikai gesztus, hiszen a jelenlegi közjogi struktúra nem ismeri ezt a pozíciót.

A fejlett demokráciákban egyre inkább jellemző a munkamegosztás, ami azt is jelenti, hogy a miniszterelnök mellé egy helyettest neveznek ki - tette hozzá.

A Polgári Kormányzás 2006 munkacsoport vezetője indokoltnak tarja azt is, hogy mindez a közjogi rendszerbe is beépüljön, szerinte az ehhez szükséges alkotmánymódosítást a szocialisták is támogatnák.