eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin

Navracsics: kitüntetések politikai lojalitás alapján

A Polgári Kormányzás 2006 munkacsoport vezetője szerint az, hogy az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult az állami kitüntetések miatt, azt jelzi, hogy a díjakat az utóbbi években nem a valós teljesítmény, hanem politikai lojalitás alapján osztották az utóbbi években.

Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a hírek szerint Sólyom László olyan kitüntetendő emberek miatt fordult az Alkotmánybírósághoz, akik nem csak időben kötődnek az előző rendszerhez.

Munkásságukkal a szocializmus fenntartását szolgálták. Esetükben nem csak arról van szó, hogy 1990 előtt dolgoztak. Munkájuk az akkori rendszer emblematikus alkotásai voltak - jelentette ki Navracsics Tibor.

Hozzátette: a kitüntetéseket ebben a kormányzati ciklusban minden évben belpolitikai botrány övezte, ami azt jelenti, hogy a díjakat nem a valós teljesítmény, hanem a politikai lojalitás alapján kapták meg a kitüntetettek.

"Azt hiszem, hogy a köztársasági elnöknek is hasonló járhatott a fejében, amikor az Alkotmánybírósághoz fordult" - mondta a munkacsoport vezetője.

Miniszterelnök-helyettest jelöl a Fidesz

A Fidesz országos listájának közzétételekor az egyik nagy meglepetés az volt, hogy a második helyen, és egyben kormányfő-helyettes jelölti megbízatással Mikola István volt egészségügyi miniszter szerepel.

Navracsics Tibor elmondta, hogy mindez inkább politikai gesztus, hiszen a jelenlegi közjogi struktúra nem ismeri ezt a pozíciót.

A fejlett demokráciákban egyre inkább jellemző a munkamegosztás, ami azt is jelenti, hogy a miniszterelnök mellé egy helyettest neveznek ki - tette hozzá.

A Polgári Kormányzás 2006 munkacsoport vezetője indokoltnak tarja azt is, hogy mindez a közjogi rendszerbe is beépüljön, szerinte az ehhez szükséges alkotmánymódosítást a szocialisták is támogatnák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×