eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Lisszabon, 2023. november 7.António Costa portugál miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Lisszabonban 2023. november 7-én, amelyen bejelentette lemondását. Costa bejelentésére azt követően került sor, hogy korrupció gyanúja miatt a hatóságok őrizetbe vették kabinetfőnökét és házkutatást tartottak több közintézményben.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Jose Sena Goulao

Tovább dagad a portugál korrupciós botrány, veszélyben a gazdaság

Veszélybe került Portugália gazdasági programja a korrupciós ügyek miatt lemondani kényszerült kormányfő távozása után. António Costa egyik miniszterét hivatalosan is vádlottként nevezték meg, a kabinetfőnökét pedig őrizetbe vették.

Párhuzamos razziák több kormányépületben és más ingatlanokban, a kormányfő kabinetfőnökének őrizetbe vétele, az infrastruktúráért felelős miniszter és a környezetvédelmi hatóság főnökének hivatalos gyanúsítottá nyilvánítása, valamint a kabinetfőnök irodájában különböző borítékokba és könyvekbe elrejtett 75 800 eurónyi készpénz felfedezése.

Ezek a drámai események előzték meg António Costa portugál miniszterelnök szintén drámai, keddi lemondását, ami kétségessé tette az ország gazdaságpolitikáját.

Az első igazán komoly külföldi reakció a német gazdasági minisztertől érkezett, aki törölte a jövő heti, portugáliai web-csúcsra tervezett látogatását

– egyrészt az esemény igazgatójának Izrael-ellenes bírálatai miatt, másrészt a jelenlegi portugáliai politikai helyzet miatt.

A most lemondott António Costa igazi veterán, 2015 óta volt hatalmon, amikor a korrupciós ügyekben, hivatali visszaélések és befolyással való üzérkedés gyanúja miatt nyomozó rendőrök egy sor razziát hajtottak végre. A kormányfő tagadta, hogy bármi rosszat tett volna és azt mondta: hisz az igazságszolgáltatási rendszerben, de közölte: nem maradhat hivatalában az ügyészek által megfogalmazott gyanúsítás miatt.

Az ország politikai bizonytalanságba került. Marcelo Rebelo de Sousa elnök csütörtökre ígért döntést arról, hogy a jelenlegi parlament soraiból nevez-e ki új miniszterelnököt vagy feloszlatja a törvényhozást és a jövő év elejére előrehozott választásokat ír ki Csütörtökre közben kiderült, hogy

kilenc vádlottról van szó, öt személyt vettek őrizetbe, továbbá három lemondott minisztert felmentettek a bíróságok.

A bizonytalanság a jövő évi költségvetést is érinti, amely a megélhetési válságot, az úgynevezett expat külföldiek adókedvezményeinek eltörlésével és a polgárok jövedelemadójának mérséklésével kívánta kezelni. A költségvetés nemzetközi figyelmet keltett azzal, hogy megszüntette az adókedvezményeket, köztük a külföldi nyugdíjakra kivetett 10 százalékos átalányadót.

A Financial Times kommentárjában megjegyezte: az elnök dönthet úgy, hogy elhalasztja António Costa lemondásának hivatalos elfogadását, és egy későbbi időpontban oszlatja fel a parlamentet, így

elegendő időt hagyva a jelenlegi törvényhozásnak a Costa-féle költségvetés jóváhagyására.

A miniszterelnök lemondása egyben fékezi Portugália terveit a nemzeti légitársaság, a TAP reprivatizációjára. A kormány közölte: legalább 51 százalékos részesedést adna el a légitársaságban, amely a becslések szerint mintegy 1 milliárd eurót ér. A cég 2022-ben évekig tartó nehézségek, köztük csődközeli helyzet, állami mentőcsomag és botrányok után ismét nyereséges lett.

A vádemelések António Costa ama tervére is kihathatnak, amely Európa vezető lítiumforrásává akarja tenni az országot. A lítium fontos összetevő az elektromos autók gyártásában és jelenleg szinte kizárólag Európán kívülről szerzik be a gyártók. A helyi lakosság részéről már eddig is rendkívül erős volt a bányaprojektek elleni ellenkezés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×