eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
António Costa portugál miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Lisszabonban 2023. november 7-én, amelyen bejelentette lemondását. Costa bejelentésére azt követően került sor, hogy korrupció gyanúja miatt a hatóságok őrizetbe vették kabinetfőnökét és házkutatást tartottak több közintézményben.
Nyitókép: MTI/AP/Ana Brigida

Korrupciós ügy miatt távozik a portugál miniszterelnök

Benyújtotta lemondását kedden António Costa portugál miniszterelnök, miután korrupció gyanúja miatt a hatóságok őrizetbe vették kabinetfőnökét és házkutatást tartottak több közintézményben.

A vizsgálatok Costa baloldali kormánya lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos állítólagos szabálytalanságaira összpontosítanak. A Lusa helyi hírügynökség, valamint az RTP közszolgálati televízió a hatóságokra hivatkozva arról számolt be, hogy egyebek között megvesztegetés és a montalegrei lítiumbányák és Sines városában a zöld hidrogén termelésével kapcsolatos koncessziók kiadása körüli visszaélések gyanúja miatt folyik vizsgálat.

Costa döntését az állami televízióban jelentette be, miután Marcelo Rebelo de Sousa államfővel találkozott. A miniszterelnök kijelentette, hogy lelkiismerete tiszta, de nem fog ismét indulni jelöltként a kormányfői székért. A köztársasági elnök elfogadta a kormányfő lemondását.

Az ügyészség korábban közölte, hogy Joao Galamba infrastruktúráért felelős miniszter a korrupciós ügy hivatalos gyanúsítottja, és letartóztatták Vítor Escáriát, Costa kabinetfőnökét.

A Lusa és az RTP értesülései szerint összesen

öt embert vettek őrizetbe a korrupciós üggyel kapcsolatban,

így Escáríán kívül Diogo Lacerda befolyásos üzletembert, Nuno Mascarenhas sinesi polgármestert, valamint két további üzletembert.

Az ellenzék a kormány haladéktalan lemondását követeli.

Costa hangsúlyozta, hogy kész teljes körűen együttműködni az igazságügyi szervekkel, miután a vádhatóság közölte, hogy a miniszterelnök ellen is vizsgálat folyik.

"A miniszterelnök tisztségének méltósága összeegyeztethetetlen a feddhetetlenségére, illetve helyes magaviseletére vetülő bármiféle gyanúval, nem is beszélve egy bűncselekmény elkövetésének gyanújával" - hangoztatta Costa.

Nem sokkal korábban nyomozók vizsgáltak át több minisztériumot, ideértve az infrastruktúráért és a környezetvédelemért felelős tárcát, valamint a kormányfő lisszaboni rezidenciáját. A hatóságok összesen negyven lakást és irodát kutattak át.

Portugália északi részén található Montalegre régióban gyanítják Európa legnagyobb lítiumkészleteit, amelyeket a helyi lakosság ellenállása dacára a kormány ki akar aknázni. A fém egyebek között akkumulátorok gyártásához fontos.

A Lisszabontól délre található Sines városában pedig 2021 óta egy bezárt szénerőmű területén a jövőben zöld hidrogént terveznek termelni. Mindkét projekt fontos szerepet játszik Portugália azon tervében, hogy felhagyjon a fosszilis energiahordozók használatával.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×