eur:
389.37
usd:
363.68
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Instagram/Facebook

Ki volt a fotogén stewardess Prigozsin gépén, aki jelezhette a bajt?

"Nem részletezett javítás miatt csúszik az indulás és várni kell" – erről posztolt Jevgenyij Prigozsin magángépének utaskísérője, aki az egyetlen nő volt a fedélzeten. Egyes médiumok szerint a javítás idején csempészhettek bombát a később szerencsétlenül járt repülőre.

A 39 éves Krisztina Raszpopováról - akit néha Jadrevszkaja néven is említenek - annyit tudni, hogy Kazahsztánban született, de később Moszkvába, majd Szentpétervárra költözött, és az MNT Aero nevű cégnél dolgozott magángépstewardessként.



Ennek a vállalatnak a tulajdonában volt az az Embraer Legacy típusú gép, amin Prigozsin és emberei utaztak, és amely Moszkva és Szentpétervár között, a Tveri körzetben zuhant le szerdán. Jelentések szerint a katasztrófát senki sem élte túl, a háromfős személyzet és a hét utas is életét vesztette.

"Valamiért várni kell"

A végzetes napon Krisztina egy képet küldött a reptéri kávézóból, rajta pár szelet pirítóssal, egy kis vajjal és egy csészével. Az asztal mellett egy kézipoggyász látható.

A VCSK-OGPU Telegram-csatorna utolérte az egyik rokont, aki szerdán azt mondta, hogy a nő „Moszkvában volt, ma vagy holnap készült repülni. A gép karbantartás vagy sürgős javítás alatt áll. Semmi különös”.

A VCSK-OGPU Telegram-csatorna szerint a katasztrófa napján felvett videó arról, hogy potenciális vásárlók nézik a gépet, amelyre Prigozsin és kísérői felültek.

Vajon a javítás idején helyezték el a feltételezett robbanóanyagot? – spekulált a 112 című Telegram-csatorna.

„A repülés előtt a gép 10 napig állt, a hangárban volt a legkönnyebb becsempészni a detonátort”

– írta. Más Telegram-csatornák szerint borosüvegekbe rejtett robbanóanyag kerülhetett a gépre vagy a repülő futóművébe rejthették azt.

A brit The Telegraph pedig tudni véli, hogy orosz nyomozók egy pilóta kihallgatására készülnek, mert azt a verziót vizsgálják, hogy a gép egy belső robbanás miatt zuhanhatott le.

Az orosz média korábban azzal foglalkozott, hogy a stewardess közeli ismeretségben lehetett-e Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérrel, de végül arra jutottak, hogy egy-egy magángépet többen is használnak és a személyzet nem tudja előre kik lesznek az utasok.

„Mindig erős jelleme volt. Elutazott Moszkvába, hogy karriert építsen és meghódítsa a várost” – mondta egy „forrás” – rokon vagy ismerős a 74.ru nevű portálnak.

A stewardess öccse, Jevgenyij közben a Cseljabinszki körzet Jemanzselinszk városának helyettes ügyésze. Róla annyit tudni, hogy az idén összekülönbözött az orosz Nyomozó hatóság főnökével, Alekszandr Basztrikinnel, aki bűnügyi nyomozást rendelt el két kórházi beteg halála miatt. Raszpopov viszont felülbírálta a rendelkezést, mert azt jogellenesnek tartottak.

Öcs és nővér ritkán beszéltek, „külön utakon jártak, néha felhívták egymást és maximum egyszer egy évben találkoztak. Az öccse nem is tudta, hogy Prigozsin gépén volt” – tette hozzá a forrás.

Putyin: Prigozsin "tehetséges" volt, de "hibázott"

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nap hallgatás után megtörte a csendet és reagált egykori szövetségese halálhírére.

A nem túl lesújtottnak tűnő orosz elnök részvétét nyilvánította, „tehetséges” embernek nevezte Prigozsint, aki „elkövetett néhány súlyos hibát az életben”.

Viszont eredményeket ért el magának és a közjónak, „amikor erre kértem – például az elmúlt hónapokban” – utalt arra, hogy Prigozsin zsoldosai vették be pusztító és véres harcok árán az ukrajnai Bahmut városát.

Az elnök még annyit tett hozzá, hogy „tájékoztatták a nyomozásról, amely mindenre kiterjedő lesz és végig viszik azt”.

Putyin részvétét nyilvánította emellett az összes halott családtagjainak, de egyértelműen nem erősítette meg a Wagner-főnök halálát. (Akiről kommentátorok széles körben úgy tartották, hogy meg voltak számlálva a napjai júniusi fegyveres lázadása óta, amikor Putyin árulásról beszélt, de végül Prigozsin ellen semmilyen vádat nem emeltek.)

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×