eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Passengers wait for the entrance gates to open at Southfields underground station in south London, the day after members of the Rail, Maritime and Transport union (RMT) from 14 train operators went on strike over jobs, pay and conditions. Picture date: Thursday July 28, 2022. (Photo by Joe Sene/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Joe Sene/PA Images/Getty Images

Sztrájk sztrájkot követ a brit vasútnál

Alig ért véget az újabb mizériát okozó szerdai brit vasutassztrájk, máris bejelentették a következőt. Szerdán több mint 40 ezren tették le a munkát két nagy szakszervezet felhívására. Nemcsak a fizetések, de a munkakörülmények miatt is tiltakoztak.

Szerdán Nagy-Britannia több körzetében teljesen leállt a vasúti közlekedés. Londonból például délután négy után már gyakorlatilag nem lehetett kijutni vonattal.

A kormányberkekben militánsnak tartott – és a gyakran kellemetlen pillanatokban sztrájkoló londoni metrósokat is tömörítő – RMT, valamint mellette a TSSA szakszervezet felhívását követték a dolgozók, akik nem csak az inflációt valamennyire követő béremeléseket akarnak, de azt is, hogy ne kényszerítsék bele őket a fokozatosan romló munkakörülmények elfogadásába.

A korábbi sztrájkok ellenére nem kaptak új ajánlatot, miközben az egész ország megérzi, hogy az idén hirtelen közel 10 százalékosra szökött fel az infláció. Jelenleg

a munkaadók 4 százalékos béremelést javasolnak, amit jövőre esetleg megtoldanának további 4 százalékkal

– ha a dolgozók elfogadnák a munkaszerződések módosítását.

A sztrájkolók a pandémia során kialakult home office munkavégzés miatt kisebbet tudtak „ütni” a társadalmon, mint remélték – úgy értve, hogy sok irodai dolgozó tudott otthon maradni és ezáltal nem volt olyan drámai a hatás. Bár sokan szolidárisak a vasúti dolgozókkal, az nem mindenkinek tetszett, hogy épp a szerdai női foci Eb-elődöntő napján és a csütörtökön induló Nemzetközösségi Játékok előtt álltak le.

A múlt hónapban a sztrájkok három napra bénították meg a brit vasutakat, a múlt héten pedig a rekord hőség által megrongálódott sínek miatt álltak le a vonatok.

Szombaton újabb sztrájk lesz

– ezúttal hét vasúti cég mozdonyvezetői teszik le a munkát. A mozdonyvezető-szakszervezet, az ASLEF közölte, hogy augusztus 13-án is lesz egy egynapos munkabeszüntetésük, amely 9 brit vasúti cég vonatait érinti majd. (Mint az érdekképviselet megjegyezte, tagjai 3 éve nem kaptak fizetésemelést, így reálértékben csökkent a bérük).

Lesz még további két vasutassztrájk a szigetországban, augusztus 18-án és 20. Továbbá a korábban említett RMT augusztus 19-én a londoni metrósokat küldi sztrájkba. Mindez azt jelenti, hogy

a nyári sztrájkok száma tízre ugrik.

A vonatok szerdai leállása miatt sok brit autóba ült (és szerencséjükre ezúttal más tiltakozók nem blokkolták az utakat). Viszont abban nem volt szerencséjük, hogy dugók alakultak ki és jó volt, ha 18 km/h-s sebességgel lehetett haladni az autópályán.

És, bár a mostani sztrájk hivatalosan szerdán ért véget, ilyenkor másnap is mindig vannak fennakadások a dolgozók és szolgáltatások fokozatos visszatérése miatt.

Közben a szakszervezetek összevesztek Grant Schapps közlekedési miniszterrel, aki közölte: meg akarja tiltani, hogy ugyanannál a munkaadónál adott időn belül két sztrájkot is tartsanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×