eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
RUZOMBEROK, SLOVAKIA - APRIL 2: Long line of people  with face masks and  shopping cart in front of grocery
Nyitókép: jarino47/Getty Images

Szlovák sorok kígyóznak Lengyelországban

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség komolyan aggódik a piaci árak jelenlegi alakulása miatt. Az észak-szlovákiai határ menti területeken a lengyelországi bevásárlóturizmus miatt 5-30 százalékkal esett vissza a szlovák kereskedők forgalma. Sőt, a lengyelek keddtől ellenőrzik a lengyel–szlovák határon szállított üzemanyag mennyiségét is, mivel odaát akár 30-40 centtel olcsóbb az üzemanyag literje, mint Szlovákiában.

Varsó e hónap elejétől ideiglenesen csökkentette az élelmiszerek és az üzemanyag áfáját, ami azt eredményezte, hogy a Szlovákia északi határához közel élők megrohamozták a lengyel boltokat és benzinkutakat. Az üzemagyag után fizetendő áfa 23-ról 8 százalékra esett vissza, így a lengyel oldalon literenként akár 30-40 centet is spórolhatnak a szlovák gépkocsitulajdonosok.

Egy átlagos, 50 literes benzintartály megtöltésén így akár 18 eurót lehet megtakarítani, de már akkor is 10 eurót spórolhat valaki a tankoláson, ha 60 kilométerre lakik a lengyel határtól. A varsói szlovák nagykövetség kedden arra figyelmeztetett, hogy a Lengyelországból Szlovákiába visszatérő gépkocsikat ellenőrizni fogják a közlekedésrendészet emberei. A szlovák külügyminisztérium a weboldalán közölte, hogy az előírások szerint a tele tank mellett legfeljebb négy 60 literes benzineskannában vihető át üzemanyag a határon.

De nemcsak a lengyel benzinkutakon, hanem az élelmiszerboltok parkolóiban is rengeteg szlovák rendszámú autót találni. Szlovákia északi részén a bevásárlóturizmus következtében

a kereskedők már most 5-30 százalék közötti visszaesést tapasztalnak

a vásárlások számát illetően. Nadežda Machútová, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint Szlovákia lakossága leginkább az élelmiszerárak folyamatos emelkedését érzékeli, hiszen ezeket a termékeket naponta vásárolják. „A kereskedelmi szférára gyakorolt negatív hatásokat tekintve a koronavírus kisebb problémának bizonyul, mint a gyorsuló infláció. A januári adatok szerint az infláció eddig sosem látott mértéket öltött, Szlovákia pedig a maga 8,5 százalékával jócskán meghaladja az euróövezeti átlagot, amely 5,1 százalék” – mutatott rá Machútová.

A szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a Szlovákiával szomszédos államokban nem csupán az élelmiszer-, az energia- és az üzemanyagárak kedvezőbbek, hanem a háztartások közvetlen támogatása is. A Kereskedelmi Szövetség szerint a megoldást egy olyan intézkedéscsomag jelentené, amely elemei közvetlenül kiegészítik egymást. A szövetség tagjai egyértelműen támogatják az élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését, ami Szlovákiában az alapélelmiszerek esetében jelenleg 10 százalék, a többi termék esetében pedig 20 százalék. Továbbá csökkentenék az üzemanyagok áfáját, valamint a vendéglátóiparra kiszabott áfa mértékét is.

Machútová szerint a szlovák politikusoknak minél előbb cselekedniük kell, mert a fogyasztók vásárlói magatartása nem csupán a kereskedők nyereségét befolyásolja, hanem az állami költségvetés bevételeit is, így a helyzet tovább bonyolódhat. „Sajnáljuk, hogy aktív politikai beavatkozás helyett szemlélői vagyunk ennek a kedvezőtlen helyzetnek, és a gyors cselekvés, valamint a rendszerszintű megoldások keresése helyett a kereskedőket azzal vádolják, hogy visszaélnek a helyzettel az árrés növelése érdekében. A tagjaink elutasítják az efféle kijelentéseket” – jelentette ki Machútová.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×