eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2020. szeptember 3-án. A Tesla első európai gyára várhatóan 2021 júliusában kezdi meg a működését.
Nyitókép: MTI/EPA/Alexander Becher

Mi a titka a világ leggazdagabb emberének?

Elon Musk, a Tesla alapítója a világ leggazdagabb embere. Az elektromos és önvezető autókat gyártó cég és a SpaceX űrkutatási vállalat főnökeként 190 milliárd dolláros vagyont tudhat magáénak a részvényárfolyamok megugrása után.

A Tesla-papírok árfolyama hétszeresére ugrott az elmúlt év során, és így Elon Musk maga mögé szorította az Amazon-alapító Jeff Bezost, aki 2017 óta volt a világ leggazdagabb embere. A Tesla a legutóbbi adatok szerint már 700 milliárd dollárt ér – többet, mint a Toyota, Volkswagen, Hyundai, GM és Ford autócégek együttvéve.

A munkamániás Musk minderre azt írta a Twitteren: "Milyen furcsa.” Majd hozzátette: "Vissza a munkához."

De mihez is kezd majd ennyi pénzzel? Egy korábbi bejegyzésében azt írta, "a pénzem felével az a célom, hogy a földi problémák megoldásában segítsek. A másik felével az, hogy

egy önellátó marsi várost hozzunk létre, és így biztosítsuk az összes faj túlélését

arra az esetre, ha olyan meteor csapódna be, mint amilyen a dinoszauruszokat elpusztította, vagy ha mi magunk okoznánk pusztulásunkat a harmadik világháborúval."

A BBC megjegyezte, hogy Musknak jól jöttek az amerikai politikai változások. Washingtonban a demokraták veszik át a szenátus irányítását is. Így Joe Biden megválasztott elnök a törvényhozás ellenállása nélkül kezdhet programja megvalósításához.

"A demokrata többségű szenátus nagyon növekedéspárti, és ez új fejezetet nyithat a Tesla és az egész elektromosautó-szektor életében. A következő néhány évben a korábbinál zöldebb elkötelezettségű lesz" – írta Daniel Ives, a Wedbush Securities cég elemzője. A Tesla például előnyökre számíthat az elektromosautó-tulajdonosoknak beharangozott adó-visszatérítések miatt – tette hozzá.

Közben azért Jeff Bezos sem panaszkodhat. A pandémia jót tett az Amazon-vezér cégének, mivel nőtt az online áruház forgalma és a felhőinformatikai szolgáltatása iránti kereslet. Bezos ugyanakkor kénytelen volt tulajdonrésze 4 százalékát átadni exfeleségének, MacKenzie Scottnak a válásuk után, és ez segített Musknak abban, hogy megelőzze.

Az újabb törvényi szabályozás szintén visszavetette az Amazon-részvények növekedését, ami szintén jól jött a Tesla alapítójának.

És hogy mi Elon Musk titka? Néhány éve mesélt róla, hogy

a Marvel-karakter, a Vasember, azaz a fiktív mágnás, Tony Stark a példaképe.

Közben azonban nem számolja a pénzt, "etikus üzletember akar lenni", és azt mondja, hogy a cégeiben lévő szavazati joga az igazán nagy érték a piacnak. Egy másik dolog, amiről beszél, hogy az ember "kövesse a szenvedélyét". Musk mániája az volt, hogy egy üvegházat és ezzel bázist hozzon létre a Marson. Ennek tudja be a SpaceX rakétacég felívelését.

Emellett azt vallja, amit sok önfejlesztési guru is mond: "Ne félj nagyot álmodni, ne félj a kockázattól, és ne hallgass a bírálókra!" Gyakorlati tanácsa: dolgozz olyasmin, ami tényleg számítani fog. A rizikóval kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a 2008-as pénzügyi válság idején is tovább öntötte a pénzt a Teslába és a SpaceX-be. (Persze, pénze már volt, hiszen ekkor már milliomos volt korábbi vállalkozásaiból, amikor pedig elfogyott, a barátaitól kért kölcsön).

A bírálókkal kapcsolatban pedig azt mondta:

még ő maga sem hitt abban, hogy a Tesla vagy a SpaceX bármikor is profitot fog termelni

– ahogy a kárörvendő kritikusok sem. Inkább arra koncentrált, hogy milyen problémákat tudnak megoldani a vállakozásai, és úgy tűnik, egy idő után a piac is hinni kezdett benne. Így aztán az sem zavarja, hogy decemberben, a kilövés után hat perccel felrobbant a SpaceX egyik tesztrakétája. Musk még ezt is sikernek nevezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×