INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

szlovákia

híd-most

bugár béla

visszavonulás

sólymos lászló

koronavírus

Révkomárom, 2018. június 28.Érsek Árpád szlovák közlekedésügyi miniszter (b2) és Sólymos László szlovák környezetvédelmi miniszter (j2) megtekinti az új komáromi Duna-híd építését 2018. június 28-án.

Teljes megújulást és pragmatikus együttműködést hirdet a Híd új elnöke

Új elnököt és új vezetést választott a szlovák parlamentből a február 29-én tartott választás alkalmával kibukó Híd párt, amely az elmúlt négy évben még kormánypozícióban képviselhette a szlovákiai magyarok és a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek érdekeit. A Híd új elnöke Sólymos László lett, aki szeretné megreformálni a pártot.

A Hidat 2009-ben alapította meg Bugár Béla és a vele együtt az MKP-ból kilépő politikusok csoportja. A párt az elmúlt négy évben kormánypozícióra jutott, a választói azonban nem tudták megbocsátani Bugáréknak, hogy koalíciót kötöttek a korrupciós botrányokban tobzódó Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal. Az idei, február végi parlamenti választásokon elért alig két százalékos eredményt kudarcként élte meg a pártvezetés, élén azzal a Bugár Bélával, aki 30 éve a szlovákiai magyar politika megkerülhetetlen alakja volt – idáig.

A hétvégén a koronavírus-ellenes intézkedések enyhítésének köszönhetően ugyanis a párt megtarthatta tisztújító közgyűlését.

Bugár Béla leszögezte, ő már nem vállal semmilyen tisztséget a pártban, és nem fog aktívan politizálni.

Helyére egyetlen jelölt volt csupán: Sólymos László, Szlovákia egykori környezetvédelmi minisztere, a párt korábbi alelnöke. Sólymos megválasztása így nem számított meglepetésnek, akárcsak az általa kiválasztott négy alelnök funkcióba iktatása.

A Híd új elnöke a párt újraindítását és megreformálását tűzte ki célul. Székfoglalójában hangsúlyozta, hogy

a Híd értékrendje nem változik, de nyitottabb párt akar lenni.

„Azokat az értékeket követve szeretnénk tovább menni, melyeken a Híd megalakult: az egymás iránti tisztelet, a tolerancia, a szlovákok és a magyarok és az itt élő többi nemzetiség békés együttélése nagyon fontos számunkra, ugyanúgy, mint a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok védelme, Szlovákia nyugathoz tartozása. Ami nagyon fontos az az, hogy nagyon erősen tudjuk képviselni a régiónkat. Ezen az úton szeretnénk tovább menni” – fogalmazott a Híd új elnöke.

A Hidat szerinte a választók azért is büntették, mert lehetővé tette a „végzetesen eltorzult smeres rendszer túlélését“. Ugyanakkor kiemelte, hogy

változtatniuk kell a magyarokat képviselő pártokhoz való viszonyukon is, be kell temetni a lövészárkokat és új közös célokat kell találni.

„Az a célom, hogy meg tudjuk teremteni a szlovákiai magyarok és az itt élő kisebbségek erős és egységes parlamenti képviseletét. Véleményem szerint ehhez a legoptimálisabb út az volna, hogyha meg tudnánk egyezni. Elsősorban az MKP-val. Mi ehhez pragmatikusan fogunk hozzáállni, és nyitottak vagyunk, de természetesen ez nem csak tőlünk függ” – jegyezte meg Sólymos László.

A Híd új elnöke hozzátette, szeretné leegyszerűsíteni a párt szerkezetét, s ehhez szerinte az kell, hogy az újraindítás ne csak az elnökség szintjén menjen végbe, hanem az egész párton.

Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Teljes megújulást és pragmatikus együttműködést hirdet a Híd új elnöke
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018