eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Révkomárom, 2018. június 28.Érsek Árpád szlovák közlekedésügyi miniszter (b2) és Sólymos László szlovák környezetvédelmi miniszter (j2) megtekinti az új komáromi Duna-híd építését 2018. június 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Teljes megújulást és pragmatikus együttműködést hirdet a Híd új elnöke

Új elnököt és új vezetést választott a szlovák parlamentből a február 29-én tartott választás alkalmával kibukó Híd párt, amely az elmúlt négy évben még kormánypozícióban képviselhette a szlovákiai magyarok és a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek érdekeit. A Híd új elnöke Sólymos László lett, aki szeretné megreformálni a pártot.

A Hidat 2009-ben alapította meg Bugár Béla és a vele együtt az MKP-ból kilépő politikusok csoportja. A párt az elmúlt négy évben kormánypozícióra jutott, a választói azonban nem tudták megbocsátani Bugáréknak, hogy koalíciót kötöttek a korrupciós botrányokban tobzódó Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal. Az idei, február végi parlamenti választásokon elért alig két százalékos eredményt kudarcként élte meg a pártvezetés, élén azzal a Bugár Bélával, aki 30 éve a szlovákiai magyar politika megkerülhetetlen alakja volt – idáig.

A hétvégén a koronavírus-ellenes intézkedések enyhítésének köszönhetően ugyanis a párt megtarthatta tisztújító közgyűlését.

Bugár Béla leszögezte, ő már nem vállal semmilyen tisztséget a pártban, és nem fog aktívan politizálni.

Helyére egyetlen jelölt volt csupán: Sólymos László, Szlovákia egykori környezetvédelmi minisztere, a párt korábbi alelnöke. Sólymos megválasztása így nem számított meglepetésnek, akárcsak az általa kiválasztott négy alelnök funkcióba iktatása.

A Híd új elnöke a párt újraindítását és megreformálását tűzte ki célul. Székfoglalójában hangsúlyozta, hogy

a Híd értékrendje nem változik, de nyitottabb párt akar lenni.

„Azokat az értékeket követve szeretnénk tovább menni, melyeken a Híd megalakult: az egymás iránti tisztelet, a tolerancia, a szlovákok és a magyarok és az itt élő többi nemzetiség békés együttélése nagyon fontos számunkra, ugyanúgy, mint a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok védelme, Szlovákia nyugathoz tartozása. Ami nagyon fontos az az, hogy nagyon erősen tudjuk képviselni a régiónkat. Ezen az úton szeretnénk tovább menni” – fogalmazott a Híd új elnöke.

A Hidat szerinte a választók azért is büntették, mert lehetővé tette a „végzetesen eltorzult smeres rendszer túlélését“. Ugyanakkor kiemelte, hogy

változtatniuk kell a magyarokat képviselő pártokhoz való viszonyukon is, be kell temetni a lövészárkokat és új közös célokat kell találni.

„Az a célom, hogy meg tudjuk teremteni a szlovákiai magyarok és az itt élő kisebbségek erős és egységes parlamenti képviseletét. Véleményem szerint ehhez a legoptimálisabb út az volna, hogyha meg tudnánk egyezni. Elsősorban az MKP-val. Mi ehhez pragmatikusan fogunk hozzáállni, és nyitottak vagyunk, de természetesen ez nem csak tőlünk függ” – jegyezte meg Sólymos László.

A Híd új elnöke hozzátette, szeretné leegyszerűsíteni a párt szerkezetét, s ehhez szerinte az kell, hogy az újraindítás ne csak az elnökség szintjén menjen végbe, hanem az egész párton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×