INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

törökország

fethullah gülen

donald trump

recep tayyip erdogan

Brüsszel, 2018. július 11.Donald Trump amerikai elnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének első napján, 2018. július 11-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Trump kiadná Gülent, de kér valamit cserébe

Lehet, hogy az ellenzéki Fethullah Gülen kiadása lesz az ára annak, hogy Törökország mérsékelje a Washington szövetségesére, Szaúd-Arábiára gyakorolt nyomást. Jelentések szerint az amerikai kormányzat azon dolgozik, hogy hazaküldje a befolyásos török ellenzékit, akit otthon a 2016-os puccskísérlet kirobbantásával vádolnak.

Miközben az amerikai szenátus elítélte a szaúdi koronaherceget a rendszerkritikus újságíró, Dzsamal Hasogdzsi brutális meggyilkolása miatt, az esetet kihasználva Törökország is folyamatosan ráirányítja a nemzetközi figyelmet riválisára az arab világban.

Ezt akarhatja mérsékelni a Trump-kormányzat azzal, hogy mérlegeli: kiadják-e a törököknek a tengerentúl élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot, aki Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint aránytalanul nagy befolyást épített ki az oktatási rendszerben, az államgépezetben és vádjai szerint még a 2016-os, sikertelenül zárult puccskísérlet mögött is állt.

A lehetőségről Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szólt, aki azt mondta: Trump az argentínai G20-as csúcson közölte Erdogannal, hogy Gülen és mások kiadásán dolgoznak.

Azt is megemlítette, hogy

az FBI nyomozást folytat a török ellenzéki adóelkerüléséről.

Gülen közel 20 éve él önkéntes amerikai száműzetésben, a török hatóságok pedig évek óta próbálják elérni, hogy kiadják nekik és így bíróság elé állíthassák.

Kommentátorok arra utalnak, hogy Trump ezt mérlegelheti, cserébe azért, hogy

a törökök abbahagyják Szaúd-Arábia és az Amerikával szövetséges királyság de facto vezetője, Mohamed bin Szalmán koronaherceg folyamatos bírálatát.

Erdogan legutóbb pénteken mondta azt, hogy a koronaherceg legközelebbi bizalmasai állnak a Hasogdzsi-gyilkosság mögött. „Ezt tudtuk meg a gyilkosság idején készült hangfelvételekből. Számomra világos, hogy kik az elkövetők” – mondta a török elnök.

Előzőleg az amerikai szenátus – egy CIA-jelentésre támaszkodva - olyan határozatot fogadott el, amely szerint maga bin Szalmán a felelős az ellenzéki kommentátor meggyilkolásáért.

A szaúdi hatóságok hosszú tagadás után annyit ismertek el, hogy a brutális eset valóban megtörtént október 2-án, a királyság isztambuli konzulátusán, de az elkövetők a saját szakállukra dolgozó szaúdiak, és nem a koronaherceg emberei voltak.

Trump amerikai elnök közben vonakodott megbélyegezni szövetségesét, külügyminisztere, Mike Pompeo pedig azt mondta: pontatlanul idézték a CIA-jelentését.

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018