eur:
385.97
usd:
355.5
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Karácsonyfa-különlegességek Münchenben: az aranydísztől a cementkolbászig

Széles a karácsonyfa-kínálat a bajor fővárosban: állítottak 743 millió forintot érőt, de olyat is, amelyen Swarowski-kristályok vannak, meg olyat is, amelyről kolbászok lógnak - szigorúan cementből megformálva.

A világ alighanem legdrágább karácsonyfáját Münchenben állították fel, ugyanis szaloncukor vagy angyalhaj helyett egyunciás aranyérmék díszítik. A dekoráció értéke a jelenlegi árfolyam szerint eléri a 743 millió forintot.

A Pro Aurum müncheni aranykereskedelmi központ most ünnepli megalapításának 15. évfordulóját, és a drágán feldíszített karácsonyfával is köszönetet akar mondani üzletfeleinek. A cég szoros kapcsolatban áll az osztrák pénzverdével, amely jövőre ünnepli alapításának 825. évfordulóját. Ezért a Pro Aurum vezetői egy három méter magas, átlátszó műanyagból készült, karácsonyfa alakú állványt rendeltek, amelyet 2018 egyunciás aranyérmével díszítettek fel, a csúcsára pedig egy 20-szor nagyobbat helyeztek el. Valamennyi aranyérme a Bécsi Filharmonikus zenekar hírnevét hirdeti.

A díszítés összsúlya eléri a 63 kilót, és értéke megközelíti a két és fél millió eurót.

Az igencsak értékes karácsonyfát december 15-ig a müncheni Pro Aurum központjában bárki ingyen megtekintheti. A cég rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosított, mert elejét akarja venni, hogy az érméknek lába keljen.

Kevésbé értékes, de szintén sok érdeklődőt vonzanak München központjában, világhírű szépművészeti múzeum, a Pinakotek tőszomszédságában alapított Rütz Galériában látható karácsonyfák, amelyek 18 dél-tiroli képzőművész keze munkáját dicsérik.

Simon Rauter szülőfalujából, St. Antonból hozott karácsonyfát, de nem az ágait, hanem a szépen letisztított gyökereit díszítette fel a közismert osztrák üvegkristálykészítő cég, a Swarowski külön erre az alkalomra készített, szépen megmunkált pici üvegtárgyaival.

Feltehetően a fenyőfák kímélése érdekében Wolfgang Zingerle egy kovácsolt vasból készült állványra aggatta a muranói üveggyár selejtesnek minősített és a legkülönbözőbb színekben játszó üveggömbjeit, valamint az egycentes rézpénzből átalakított díszeit.

A lényegétől megfosztott és csupán kereskedelmi akcióvá alacsonyult ünnep elleni tiltakozás egy további karácsonyfa, amelynek ágai roskadoznak a rájuk erősített számtalan apróbb-nagyobb kolbász súlya alatt, az alighanem tréfás kedvű művész azonban a fogyasztásra csábító kolbászokat cementből készítette el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×