eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A Jupiter (felül), a Hold (k) és a Vénusz (j) együttállása Salgótarján közeléből fotózva 2023. február 22-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Ritka égi jelenség lesz látható pár nap múlva

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A fogyásnak indult Hold 22 óra 22 perckor kezd a keleti látóhatár fölé emelkedni, Szaturnusz alig egy holdkorongnyira látszik majd a 84 százalékos, éppen felkelő Hold felett. A Szaturnusz a Hold közelsége ellenére szabad szemmel is látható lesz. A Hold-és Szaturnusz-felkelte megpillantásához nyílt, kitakarásmentes horizont szükséges, de az együttállás később is megfigyelhető, amikorra már mindketten magasabbra emelkednek.

A fogyó Hold felkelése önmagában is különleges látványt nyújt: a narancsos-vöröses színekben világító, sápadt holdkorong a légkör fénytörése miatt "lapult", és ezt a hatást még fokozza a fogyó hold "beharapott" fázisa. Kézitávcső segítségével megfigyelhető lesz a Hold északi féltekéjén a fény-árnyék határ mellett az Atlas és Hercules kráterek, valamint a Taurus hegység vonulatai, míg délen a Nectaris-medence készülődik a nyugváshoz.

Fölötte lesz látható a Szaturnusz halványabb, narancsos, csillagszerű fényfoltja, amely egyenletesen világít majd. Később, 23 óra 25 perckor kor a páros 10 fokkal kerül a látóhatár fölé. Ekkorra már messzebb, 43 ívpercre kerül a Szaturnusz a Holdtól, és ezért szabad szemmel is biztosan láthatóvá válik a Holdtól jobbra fölfelé járó gázbolygó.

Szaturnusz, a "gyűrűs óriás" Naprendszerünk második legnagyobb bolygója. Leglátványosabb része kiterjedt gyűrűrendszere, amely a bolygó egyenlítői síkjában található, és 120 ezer kilométerre nyúlik el attól - olvasható a tájékoztatóban.

Címlapról ajánljuk
Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

Donald Trump kevés konkrétumot mondott a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében, inkább olyan kérdéseket vetett fel, amelyek széles körben érintik a szavazókat – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Csizmazia Gábor arról is beszélt, egyre nagyobb nyomás alá kerül Joe Biden, így megnőtt az esély arra, hogy visszalépjen.

Most akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 20. 07:45
×
×
×
×