eur:
394.08
usd:
364.04
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
A Beryl névre keresztelt hurrikán által okozott hatalmas hullámok Santo Domingóban 2024. július 2-án. A trópusi vihar eddig három halálos áldozatot szedett, kettőt Grenadán, egyet pedig Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Orlando Barría

Lélegzetelállító felvételek: berepültek a Beryl hurrikán belsejébe

A kutatók a veszélyes művelettel próbálnak információt szerezni a különleges időjárási jelenségről.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) a Beryl hurrikánba küldött egy repülőgépet, hogy megismerje a trópusi viharokat. A NOAA rendszeresen repül a hurrikánok belsejébe, hogy megfigyelje azokat, és előrejelzéseket készítsen a hurrikánok előrehaladásáról – írja az Index.

A hurrikánszakértők két repülőgéppel – Kermit és Miss Piggy – a hurrikán szemének belsejéből veszik fel az adatokat, így a tudósok valós idejű képet kapnak a viharról. A repülőgépeket most a Beryl hurrikán megfigyelésére vetették be, amely a hónap elején megerősödve rövid időre 5-ös kategóriájú atlanti hurrikánná vált.

A gépen lévő berendezések mellett a csapat cső alakú érzékelőeszközöket, úgynevezett cseppszondákat is elindít, amelyek az adatokat visszaküldik a repülőgépnek. A NOAA ezeket az adatokat arra használja fel, hogy előrejelzéseket készítsen a hurrikánok útvonaláról és intenzitásáról, ami bár látványos, biztosan nem a kilátásért teszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×