eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: NHM & Witton

Erről a pteroszauruszról eddig azt sem tudták, hogy volt valaha

Gyakorlatilag állatok új csoportját fedezték fel tudósok, csak az a baj, hogy már kihaltak.

Mintegy százmillió évvel ezelőtt élt, eddig ismeretlen pteroszauruszfaj maradványait fedezték fel Ausztrália északkeleti részén. A felfedezésről készült tanulmányt a napokban publikálták a Scientific Reports/Springer Nature folyóiratban.

A repülő őshüllő maradványait 2021-ben találták meg Queensland nyugati részén. A csontok elemzése révén sikerült azonosítani az új fajt, amely a Haliskia peterseni elnevezést kapta. A "Haliskia" egy tengerre árnyékot vető ókori görög repülő lényre utal, a "peterseni" pedig Kevin Petersen, a Kronosaurus Korner múzeum kurátorának nevéből származik, aki a csontokat felfedezte.

A repülő őshüllő

szárnyainak fesztávolsága 4,6 méter volt. A félelmetes ragadozó százmillió éve élt

a térségben, amelyet akkor még belső tenger borított - mondta el Adele Pentland, a kutatócsoport vezetője.

A korai krétakor végén élt példány maradványainak mintegy 22 százalékát sikerült feltárni. Az ausztrál leletek közül eddig ez a legteljesebb pteroszaurusz-maradvány - fűzte hozzá Pentland.

A pteroszaurusz teljes alsó állkapcsát, a felső állkapcsának csúcsát, 43 fogát, gerincének csigolyáit, bordáit, szárnycsontjait és egyik lábának egy részét találták meg. Továbbá előkerültek torkának vékony, finom csontjai is, amelyek arra utalnak, hogy izmos nyelve lehetett, s ez segítette a halak és lábasfejűek elfogyasztásában.

Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Félelmetes a "jóslat" a légi közlekedésről

A légi utasforgalom megkétszereződésére számít 2043-ig a világ légitársaságait tömörítő a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 20. 07:45
×
×
×
×